Do tego carpaccio najlepsze będą małe
cukinie o zwartym, lecz delikatnym miąższu. Sok i skórka z cytryny, którymi carpaccio
zostało doprawione, nadają mu niezwykłej świeżości, wzmocnionej smakiem
pietruszki i dymki.
Zwieńczenie carpaccio parmezanem o
orzechowym smaku stanowi wspaniały kontrapunkt dla świeżości cukinii.
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 małe
cukinie, cienkie i długie
sól i
pieprz
sok i
skórka z cytryny
1
dymka
4
gałązki zielonej pietruszki
2 małe
sałaty
kawałek
parmezanu, strugany
sól i pieprz
1 łyżka
oliwy
Wykonanie:
Cukinie
kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Doprawiamy pieprzem i sola oraz sokiem i skórką z cytryny
i odstawiamy na 10 minut by się zamarynowały.
Dymkę
kroimy w cienkie plasterki. Siekamy pietruszkę i dodajemy dymkę oraz pietruszkę
do cukinii.
Sałaty
kroimy na cienkie plastry. Strugamy parmezan nożykiem do obierania warzyw.
Na
talerzu układamy plastry sałaty. Na wierzchu wykładamy cukinię. Całość posypujemy
struganym parmezanem i skrapiamy oliwą.