CARPACCIO Z CUKINII - ZUCCHINI CARPACCIO


Do tego carpaccio najlepsze będą małe cukinie o zwartym, lecz delikatnym miąższu. Sok i skórka z cytryny, którymi carpaccio zostało doprawione, nadają mu niezwykłej świeżości, wzmocnionej smakiem pietruszki i dymki.

Zwieńczenie carpaccio parmezanem o orzechowym smaku stanowi wspaniały kontrapunkt dla świeżości cukinii.

xx

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 małe cukinie, cienkie i długie
sól i pieprz
sok i skórka z cytryny
1 dymka
4 gałązki zielonej pietruszki
2 małe sałaty
kawałek parmezanu, strugany
sól i pieprz
1 łyżka oliwy


Wykonanie:

Cukinie kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Doprawiamy  pieprzem i sola oraz sokiem i skórką z cytryny i odstawiamy na 10 minut by się zamarynowały.

Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Siekamy pietruszkę i dodajemy dymkę oraz pietruszkę do cukinii.

Sałaty kroimy na cienkie plastry. Strugamy parmezan nożykiem do obierania warzyw.

Na talerzu układamy plastry sałaty. Na wierzchu wykładamy cukinię. Całość posypujemy struganym parmezanem i skrapiamy oliwą.