Cudowna sałatka. Zestawienie
grzybów z serem pleśniowym to połączenie wręcz niebiańskie. Znajdziemy tu
bardzo wyraziste smaki – grzyby pieczone z czosnkiem, cebula i ser pleśniowy.
W zasadzie jest to sałatka
odpowiednia na jesienną porę, można ją zrobić ze świeżych borowików. W zimowej
porze doskonale sprawdzą się grzyby shitake, o bardzo wyrazistym smaku.
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
250 g grzybów shitake lub
borowików
1 ząbek czosnku
4 serca sałaty rzymskiej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki maślanki
sól i pieprz
1 szklanka sera pleśniowego,
pokrojonego na kawałki
Wykonanie:
Dno
naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na wierzchu układamy grzyby. Oprószamy
je czosnkiem i tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy gruszki w soli
w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
W
międzyczasie przygotowujemy sos: czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki,
przekładamy cebulę do miseczki i zalewamy octem z czerwonego wina. Pozostawiamy
na 5 minut aby cebula zmiękła.
Do cebuli
dodajemy ser pleśniowy, posiekane orzechy laskowe, sól i pieprz, olej i
maślankę. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Sałatę rozkładamy
na talerzach. Na wierzchu układamy po kilka pieczonych grzybów. Całość polewamy
sosem.