SALATA Z GRZYBOW SHITAKE Z SOSEM Z SERA PLESNIOWEGO - SALAD OF SHITAKE MUSHROOMS AND BLUE CHEESE DRESSING



Cudowna sałatka. Zestawienie grzybów z serem pleśniowym to połączenie wręcz niebiańskie. Znajdziemy tu bardzo wyraziste smaki – grzyby pieczone z czosnkiem, cebula i  ser pleśniowy.

W zasadzie jest to sałatka odpowiednia na jesienną porę, można ją zrobić ze świeżych borowików. W zimowej porze doskonale sprawdzą się grzyby shitake, o bardzo wyrazistym smaku.

xx

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

250 g grzybów shitake lub borowików
1 ząbek czosnku

4 serca sałaty rzymskiej

1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki maślanki
sól i pieprz
1 szklanka sera pleśniowego, pokrojonego na kawałki

Wykonanie:

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na wierzchu układamy grzyby. Oprószamy je czosnkiem i tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy gruszki w soli w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, przekładamy cebulę do miseczki i zalewamy octem z czerwonego wina. Pozostawiamy na 5 minut aby cebula zmiękła. 

Do cebuli dodajemy ser pleśniowy, posiekane orzechy laskowe, sól i pieprz, olej i maślankę. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Sałatę rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po kilka pieczonych grzybów. Całość polewamy sosem.