TARTELETKI TATIN Z CEBULI - ONION TATIN TARTELETTES



Z wszystkich tart na sposób tatin, które robię,  ta jest chyba najlepsza. Cebula pieczona w miodzie i maśle, doprawiona tymiankiem nabiera niezwykłej słodyczy.

Pomiędzy cebulą a ciastem francuskim ukryłam krążek Koziej Rury, która nadaje dodatkowy wymiar smaku.

To piękne tarteletki, podane z syropem z balsamico oraz pieprzową rukolą zawsze zachwycą każdego.

xx


Na  8 tarteletek

Składniki:

4 duże żółte cebule
150 g koziego sera
sól i pieprz
8 łyżeczek miodu
8 łyżeczek masła
8 gałązek tymianku

ciasto francuskie

do podania
rukola
syrop z balsamico

Wykonanie:

Pieczemy cebulę:  cebule przekrajamy na pół, zdejmujemy łuskę i odkrawamy końcówki. Wykładamy cebule na blachę, doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy olejem, przykrywamy folią  i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 

Foremki do tarteletek wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy dno 1 łyżeczką miodu, dodajemy kawałeczek masła, gałązki tymianku, doprawiamy pieprzem i solą. 

Układamy na tym plastry podpieczonej cebuli. Na cebuli umieszczamy krążek koziego sera.

Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego 8 kół o średnicy odpowiadającej tarteletkom. Przykrywamy ciastem cebulę i kozi ser.

Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C przez 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i usuwamy pergamin. Podajemy z rukolą. Całość skrapiamy syropem z balsamico. Możemy posypać świeżym tymiankiem.