Z wszystkich tart na sposób tatin,
które robię, ta jest chyba najlepsza.
Cebula pieczona w miodzie i maśle, doprawiona tymiankiem nabiera niezwykłej
słodyczy.
Pomiędzy cebulą a ciastem francuskim
ukryłam krążek Koziej Rury, która nadaje dodatkowy wymiar smaku.
To piękne tarteletki, podane z syropem
z balsamico oraz pieprzową rukolą zawsze zachwycą każdego.
xx
Składniki:
4 duże
żółte cebule
150 g
koziego sera
sól i
pieprz
8
łyżeczek miodu
8 łyżeczek
masła
8 gałązek
tymianku
ciasto
francuskie
do
podania
rukola
syrop
z balsamico
Wykonanie:
Pieczemy cebulę: cebule przekrajamy na pół, zdejmujemy łuskę i
odkrawamy końcówki. Wykładamy cebule na blachę, doprawiamy pieprzem i solą,
skrapiamy olejem, przykrywamy folią i
pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Foremki do tarteletek wykładamy
papierem do pieczenia. Smarujemy dno 1 łyżeczką miodu, dodajemy kawałeczek
masła, gałązki tymianku, doprawiamy pieprzem i solą.
Układamy na tym plastry
podpieczonej cebuli. Na cebuli umieszczamy krążek koziego
sera.
Ciasto francuskie rozkładamy i
wycinamy z niego 8 kół o średnicy odpowiadającej tarteletkom. Przykrywamy
ciastem cebulę i kozi ser.
Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C
przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i
usuwamy pergamin. Podajemy z rukolą. Całość skrapiamy syropem z balsamico. Możemy posypać świeżym tymiankiem.