KRUPNIK NA ROSOLE Z PIECZONEGO KURCZAKA - BARLEY SOUP ON ROASTED CHICKEN BROTH


A oto zupa, którą możemy przygotować z resztek. Kiedy pieczemy kurczaka w całości, pozostają nam nieużyteczne resztki, które na ogół wyrzucamy.

Proponuję zrobić z nich ten pyszny krupnik. Gęsty, o cudownym i złożonym smaku wywaru robionego na pieczonym mięsie. Pesto z kopru dodaje niesamowitej świeżości.

Pycha.

xx

Porcja dla 6 – 8 osób

Składniki:

wywar
resztki 2 pieczonych kurczaków
1 łyżka oleju
1 cebula
1 marchewka, grubo pokrojona
1 pietruszka, grubo pokrojona
1 mały seler, pokrojony
1 mały por
woda
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
sól i pieprz

zupa
3 marchewki  pokrojone w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w 0,5 cm plasterki
1 kawałek pora pokrojony w plasterki
1 listek laurowy
2 gałązki tymianku
kawałki mięsa obrane z kurczaka z wywaru
wywar przecedzony
3/4 szklanki kaszy pęczak

pesto
1 pęczek kopru
1 pęczek pietruszki
½ szklanki startego parmezanu
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki oleju
sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i lekko podsmażamy. Do garnka dodajemy marchew, por, seler i pietruszkę. Podsmażmy chwilę, dodajemy do tego kurczaka. Zalewamy wodą, dodajemy tymianek i liście laurowe. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.

Zestawiamy z ognia, wyjmujemy kurczaka i oddzielamy mięso od pozostałych części. Odstawiamy na bok. Wywar  przecedzamy przez gęste sito. Wyrzucamy rozgotowane resztki.

Wywar przelewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojone warzywa, pęczak, mięso kurczaka, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą.

Gotujemy wszystko na małym ogniu aż warzywa zmiękną i pęczak będzie ugotowany.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Koper, pietruszkę tymianek siekamy grubo. Przekładamy do blendera, dodajemy sól i pieprz, starty parmezan oraz olej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podajemy zupę z łyżką pesto na wierzchu.