A oto zupa, którą możemy przygotować z
resztek. Kiedy pieczemy kurczaka w całości, pozostają nam nieużyteczne resztki,
które na ogół wyrzucamy.
Proponuję zrobić z nich ten pyszny
krupnik. Gęsty, o cudownym i złożonym smaku wywaru robionego na pieczonym
mięsie. Pesto z kopru dodaje niesamowitej świeżości.
Pycha.
xx
Składniki:
wywar
resztki 2 pieczonych kurczaków
1 łyżka oleju
1 cebula
1 marchewka, grubo pokrojona
1 pietruszka, grubo pokrojona
1 mały seler, pokrojony
1 mały por
woda
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
sól i pieprz
zupa
3 marchewki pokrojone w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w
0,5 cm plasterki
1 kawałek pora pokrojony w plasterki
1 listek laurowy
2 gałązki tymianku
kawałki mięsa obrane z kurczaka z wywaru
wywar przecedzony
3/4 szklanki kaszy pęczak
pesto
1 pęczek kopru
1 pęczek pietruszki
½ szklanki startego parmezanu
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki oleju
sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzewamy olej,
dodajemy cebule i lekko podsmażamy. Do garnka dodajemy marchew, por, seler i
pietruszkę. Podsmażmy chwilę, dodajemy do tego kurczaka. Zalewamy wodą,
dodajemy tymianek i liście laurowe. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i gotujemy
na małym ogniu przez pół godziny.
Zestawiamy z ognia, wyjmujemy kurczaka i
oddzielamy mięso od pozostałych części. Odstawiamy na bok. Wywar przecedzamy przez gęste sito. Wyrzucamy
rozgotowane resztki.
Wywar przelewamy do garnka. Dodajemy do niego
pokrojone warzywa, pęczak, mięso kurczaka, tymianek i liść laurowy. Doprawiamy
zupę pieprzem i solą.
Gotujemy wszystko na małym ogniu aż
warzywa zmiękną i pęczak będzie ugotowany.
W międzyczasie przygotowujemy pesto.
Koper, pietruszkę tymianek siekamy grubo. Przekładamy do blendera, dodajemy sól
i pieprz, starty parmezan oraz olej i miksujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji.
Podajemy zupę z łyżką pesto na wierzchu.