CIASTO BANANOWO-ORZECHOWE - BANANA NUT COFFEE CAKE


Od długiego czasu chciałam zrobić ciasto bananowe, o intensywnym bananowym smaku. Jest to wspaniale ciasto śniadaniowe, czy to w postaci chlebka, czy pieczone w okrągłej tortownicy.

Tradycyjnie robi się je z bananami i orzechami włoskimi. Dzisiaj moje ciasto wzbogaciłam i mleczną czekoladę i dodatkową porcję suszonych bananów.

Pyszne, bardzo kojące ciasto. Kojarzy się z ciepłem, szczególnie o tej porze roku.

xx


ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki cukru demerara
½  kostki masła
3 banany
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki orzechów włoskich
½ tabliczki mlecznej czekolady
½ szklanka suszonych bananów

Wykonanie:

W misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W małym rondelku roztapiamy masło, studzimy.

Rozbijamy jajka, dodajemy cukier i wanilię, ubijamy aż jajka będą blade i podwoją swoją objętość. Dodajemy stopione, ostudzone masło. Ubijamy jaszcze raz. Do masy jajecznej dodajemy 3 banany obrane ze skórki i rozgniecione widelcem.  

Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec do masy dodajemy orzechy włoskie, suszone posiekane banany i czekoladę posiekaną.

Nakładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Możemy na wierzchu rozsypać trochę plasterków suszonych bananów.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 30 - 35 minut.