Od
długiego czasu chciałam zrobić ciasto bananowe, o intensywnym bananowym smaku.
Jest to wspaniale ciasto śniadaniowe, czy to w postaci chlebka, czy pieczone w
okrągłej tortownicy.
Tradycyjnie
robi się je z bananami i orzechami włoskimi. Dzisiaj moje ciasto wzbogaciłam i
mleczną czekoladę i dodatkową porcję suszonych bananów.
Pyszne,
bardzo kojące ciasto. Kojarzy się z ciepłem, szczególnie o tej porze roku.
xx
ciasto
o średnicy 24 cm
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki cukru demerara
½ kostki masła
3 banany
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki orzechów włoskich
½ tabliczki mlecznej czekolady
½ szklanka suszonych bananów
Wykonanie:
W misce przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia i sól. W małym rondelku roztapiamy masło, studzimy.
Rozbijamy jajka, dodajemy cukier i
wanilię, ubijamy aż jajka będą blade i podwoją swoją objętość. Dodajemy
stopione, ostudzone masło. Ubijamy jaszcze raz. Do masy jajecznej dodajemy 3
banany obrane ze skórki i rozgniecione widelcem.
Dodajemy suche składniki delikatnie
mieszając. Na koniec do masy dodajemy orzechy włoskie, suszone posiekane banany
i czekoladę posiekaną.
Nakładamy masę do tortownicy o
średnicy 24 cm. Możemy na wierzchu rozsypać trochę plasterków suszonych bananów.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze
160 stopni przez 30 - 35 minut.