SURÓWKA Z MARCHEWKI Z KOLENDRĄ - CARROT SALAD WITH CORIANDER



Ostatnio ja odkryłam - surówkę z marchwi z kolendrą, mocno cytrynową i aromatyczną.

Prosta surówka, kilka składników, a tyle smaku. Teraz ta będzie moją ulubioną.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

8 dużych marchewek
1 łyżeczka ziaren kolendry
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
½ łyżeczki rozkruszonego ostrej papryki, peperocnino
2 łyżki listków kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek

garść pistacji


Wykonanie:

Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki  na długie paski. Marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Nasiona kolendry prażymy na patelni a następnie rozdrabniamy je w moździerzu. Dodajemy kolendrę do marchwi, mieszamy, a następnie dodajemy ostrą papryczkę i zielona kolendrę.

Odstawiamy na pół godziny aby smaki się przegryzły.

Podajemy posypane listkami kolendry i rozgniecionymi pistacjami.

Na podstawie Buvette, Jody Williams.