Ostatnio ja odkryłam - surówkę z marchwi
z kolendrą, mocno cytrynową i aromatyczną.
Prosta surówka, kilka składników, a tyle
smaku. Teraz ta będzie moją ulubioną.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
8 dużych
marchewek
1
łyżeczka ziaren kolendry
sok z jednej
cytryny
sól i
pieprz
½ łyżeczki
rozkruszonego ostrej papryki, peperocnino
2 łyżki
listków kolendry
1 łyżka oliwy
z oliwek
garść pistacji
Wykonanie:
Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki na długie paski. Marchewkę doprawiamy sokiem z
cytryny, pieprzem i solą.
Nasiona kolendry prażymy na patelni a
następnie rozdrabniamy je w moździerzu. Dodajemy kolendrę do marchwi, mieszamy,
a następnie dodajemy ostrą papryczkę i zielona kolendrę.
Odstawiamy na pół godziny aby smaki się
przegryzły.
Podajemy posypane listkami kolendry i
rozgniecionymi pistacjami.
Na podstawie Buvette, Jody Williams.