Zatęskniłam za smakiem świeżej zielonej pietruszki, a miałam ogromny
pęczek, postanowiłam wykorzystać go do tej wersji sałatki tabbuleh. Inną wersję, z
kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.
Zrobiłam tabbuleh z komosy ryżowej, z dodatkiem
suszonych pomidorów i czarnych oliwek oraz szpinaku. Dodałam do niej tradycyjnie
cytrynę, mnóstwo pietruszki i koniecznie nasiona granatu.
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka komosy
ryżowej
1 cebula dymka,
posiekana
1/2 szklanki suszonych
pomidorów, posiekanych
¼ szklanki czarnych
oliwek, posiekanych
skórka otarta z jednej
cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej
pietruszki
1 owoc granatu – nasiona
4 szklanki listków
szpinaku
Wykonanie:
Gotujemy komosę w
osolonej wodzie. Studzimy i przekładamy kaszę do miski.
Do komory dodajemy drobno
posiekaną dymkę, pomidory suszone i czarne oliwki. Następnie dodajemy do kaszy
drobno posiekaną pietruszkę.
Kaszę skrapiamy sokiem z
cytryny. Doprawiamy wszystko skórką z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy
wszystko oliwą i dokładnie mieszamy.