Wyglądają jak pot pourri, pachną też
pięknie – tymiankiem i rozmarynem. Zrobiłam te czipsy z fioletowych ziemniaków
i złotych oraz czerwonych buraków.
Fioletowe ziemniaki podczas pieczenia
nabrały brązowej barwy, tak więc można spokojnie zrobić czipsy ze zwykłych ziemniaków,
a czipsy buraczane z buraków czerwonych. Do pieczenia użyłam niewielkiej ilości
oleju.
Polecam podawać je z dipem z jogurtu i
koziego sera ze szczypiorem. Pycha.
Składniki:
4 ziemniaki żółte lub fioletowe
4 buraki czerwone
4 buraki złote
tymianek
rozmaryn
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Ziemniaki i buraki myjemy i tniemy na
mandolinie na bardzo cienkie plasterki.
Na blaszce kładziemy papier do
pieczenia, smarujemy go lekko olejem, układamy na nim plasterki warzyw. Doprawiamy czipsy pieprzem i
solą, obtaczamy w oleju, którym posmarowaliśmy papier. Doprawiamy
czipsy ziołami: buraki listkami tymianku, ziemniaki listkami rozmarynu.
Przykrywamy czipsy drugim kawałkiem
papieru do pieczenia i przyciskamy wszystko ciężką patelnią lub innym ciężkim
naczyniem.
Pieczemy
w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy pod ciężarem.