Pieguski, według przepisu
jednej z najlepszych, innowacyjnych cukierni – Craftsman & Wolves w SF.
Do pieczenia użyłam mąki
razowej. Wspaniały złożony smak – słodkie, słone, razowe i czekoladowe.
Co tu więcej mówić.
xo
Na 24 ciastka o średnicy 3 cm
Składniki:
1 kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
1 laska wanilii
2 szklanki + 2
łyżki mąki pszennej
1 i ¼ szklanki mąki razowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
1 i ¼ łyżeczki soli
morskiej
2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
sól
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i
sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło z cukrem brązowym i białym, wanilią
i solą morską, ubijamy aż będzie gładkie,
ok. 2 minuty. Nie ubijajmy za długo, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia.
Dodajemy mąkę i miksujemy masę, aby
składniki się połączyły. Dodajemy posiekana czekoladę.
Formujemy ciasto w prostokąt o grubości 3
cm, owijamy ciasto folią i schładzamy przez całą noc. Wycinamy z masy ciastka o
wielkości ¼ szklanki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy po
wierzchu solą.
Rozgrzewamy piekarnik do 159 stopni i pieczemy
przez 20-25 minut, aż ciastka się zazłocą,
Na podstawie Craftsman & Wolves.