Wspaniale korzenne, wilgotne i dość
gęste. Ciasto z dodatkiem persymony. Lekkości dodaje mu śmietana z jogurtem
oraz nasiona granatu.
Świąteczne ciasto z sezonowych produktów.
xo
1 ciasto o średnicy 25 cm
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
szczypta zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietany
1 szklanka puree z dojrzałej persymony
2 duże jajka
¾ szklanki cukru
1 i ¾ szklanki masła, miękkiego
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
½ szklanki nasion z granatu
1 szklanka bitej śmietany wymieszanej z
jogurtem
Ciasto studzimy, wykładamy na paterę, na
wierzch wykładamy śmietanę i posypujemy nasionami granatu.
Na podstawie the a.o.c. cookbook Suzanne Goin.
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek
do pieczenia, sól i przyprawy: cynamon, kardamon, gałkę i goździki.
Persymonę miksujemy do uzyskania gładkiej
masy, mieszamy ze śmietaną i ekstraktem wanilii.
W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem, aż będzie lekkie i
jasne. Dodajemy jajka po jednym, ubijając, aż się połączą z masą. Dodajemy suche
składniki na przemian z puree z persymony w trzech częściach i mieszamy bardzo dokładnie
do ich połączenia.
Przekładamy masę do tortownicy o
średnicy 25 cm.
Pieczemy w piekarniku przez około 1
godziny, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.
Na podstawie the a.o.c. cookbook Suzanne Goin.