KORZENNE CIASTO Z PERSYMONĄ - SPICE PERSIMMON CAKE



Wspaniale korzenne, wilgotne i dość gęste. Ciasto z dodatkiem persymony. Lekkości dodaje mu śmietana z jogurtem oraz nasiona granatu.

Świąteczne ciasto z sezonowych produktów.

xo


1 ciasto o średnicy 25 cm

Składniki:

2 i ½  szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼  łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½  łyżeczki zmielonego kardamonu
szczypta zmielonych goździków
¼  łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietany
1 szklanka puree z dojrzałej persymony
2 duże jajka
¾  szklanki cukru
1 i ¾ szklanki masła, miękkiego
½  łyżeczki ekstraktu wanilii

½ szklanki nasion z granatu
1 szklanka bitej śmietany wymieszanej z jogurtem


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy: cynamon, kardamon, gałkę i goździki.

Persymonę miksujemy do uzyskania gładkiej masy, mieszamy ze śmietaną i ekstraktem wanilii.

W osobnym naczyniu  ucieramy masło z cukrem, aż będzie lekkie i jasne. Dodajemy jajka po jednym, ubijając, aż się połączą z masą. Dodajemy suche składniki na przemian z puree z persymony w trzech częściach i mieszamy bardzo dokładnie do ich połączenia.

Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 25 cm.

Pieczemy w piekarniku przez około 1 godziny, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.

Ciasto studzimy, wykładamy na paterę, na wierzch wykładamy śmietanę i posypujemy nasionami granatu. 

Na podstawie  the a.o.c. cookbook Suzanne Goin.