Byłam wczoraj na fajnej
imprezie. Wspaniali Gospodarze, świetne towarzystwo, wesoła zabawa, no i pyszne
jedzenie.
Jako przystawkę podano
nam pierogi z łososiem, w delikatnym, rybnym bulionie. Wspaniałe. Będę musiała
zrobić, może nawet na Święta?
Póki co, moją
propozycją na Wigilię są ravioli nadziewane krewetkami i dorszem w szafranowym
cieście, w bulionie o smaku bouillabaise.
Gwiazdą tutaj jest
szafran. Dodałam go do ciasta na makaron, no i oczywiście do zupy. Danie ma piękny
złoty kolor, trochę słonecznej barwy w zimowe święta.
xo
8 pierogów z nadzieniem
o objętości 1 łyżki
Składniki:
nadzienie
8 surowych krewetek
1 szklanka białej
ryby (dorsz, morszczuk)
2 łyżki
szczypiorku
2 łyżki
pietruszki
sól i
pieprz
bulion
2 łyżki oliwy z oliwek
pancerze i głowy z 8 krewetek
1 szklanka drobno posiekanej bulwy kopru włoskiego
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
2 łodygi selera, pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 duża szczypta szafranu
1 miarka pernodu, ouzo lub białego wina
1 gałązka
½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
2 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cukru
2 gałązki bazylii
makaron na pierogi
1 szklanka mąki
1 łyżka wody z
szafranem
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól
Wykonanie:
nadzienie
Krewetki obieramy z
pancerzy i siekamy drobno. Rybę siekamy drobno. Łączymy rybę z krewetkami,
dodajemy pietruszkę i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do
lodówki, aż zrobimy ciasto.
bulion
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pancerze z krewetek, cebulę, czosnek,
koper włoski i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy marchew, seler i
podsmażamy jeszcze chwilę. Posypujemy całość szafranem i zalewamy winem. Dodajemy
sól, pieprz i tymianek.
Po chwili, gdy alkohol wyparuje, dodajemy paprykę, pomidory, cukier i
bazylię. Zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez 20
minut. Po lekkim ostygnięciu usuwamy pancerze z krewetek.
pierogi
W miseczce zalewamy
szczyptę pręcików szafranu z 1-2 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy aby woda
ostygła i zmieniła kolor.
Wkładamy mąkę, jajko,
wodę szafranową, oliwę i sól do miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije
w kulę. Sprawdzamy gęstość i ewentualnie dodajemy mąkę lub trochę wody do
uzyskania giętkiego ciasta. Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folię i
odstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Rozwałkowujemy ciasto, na wierzchu układamy po
1 łyżeczce ostudzonego nadzienia. Ciasto smarujemy wodą aby oczyścić je z
resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się skleją. Przykrywamy drugą warstwą
ciasta i wykrajamy pierogi – kształt według uznania. Ja wykrajam je w koła.
Gotujemy w płaskim rondlu, w mocno osolonej
wodzie z odrobiną oliwy.