Biała kiełbasa, tradycyjny składnik świątecznego
stołu. Na ile sposobów można ją podać?
Mam propozycję upieczenia kiełbasy z
jabłkami i cebulą, z dodatkiem śliwowicy lub brandy z liśćmi laurowymi i
tymiankiem. Zwijam kiełbaski w kształt ślimaka, zabezpieczam patyczkami do szaszłyków. Dodaję resztę składników i piekę. Proponuję podać z ziemniaczanym puree i wiśniową musztardą, jak tutaj.
Super danie. Proste i jednocześnie wykwintne.
Na 8 osób
Składniki:
8 surowych białych kiełbasek
2 czerwone cebule
4 jabłka
pieprz
3 liście laurowe
tymianek
olej
50 mg brandy lub śliwowicy
2 do 4 patyczków bambusowych do
szaszłyków
Wykonanie:
Białą kiełbasę zwijamy koncentrycznie w
postać ślimaka (jak na zdjęciu), przebijamy na krzyż patyczkami do szaszłyków.
Pomiędzy kiełbaski wtykamy liście laurowe, oraz cebulę i jabłka pokrojone w cząstki.
Kiełbaski lekko przebijamy nożem. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy koniakiem.
Polewamy wszystko olejem, podsmażamy
chwilę na ogniu i przekładamy do
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.