musztarda wiśniowa – cherry mustard



Wspaniały dodatek do mięsa, serów, twarogów. Porto nadaje jej ciekawy smak i wzmacnia kolor. Musztarda jest bardzo gładka, o niesamowitej, jedwabistej konsystencji.

Podobną musztardę można zrobić w sezonie z malin (używamy octu malinowego) lub brzoskwiń - do tego użyłabym porto Tawny i biały ocet winny lub białe balsamico.

Przepis na nią znalazłam w książce: “Home Cooking with Jean-George” Jean-George Vongerichten.




Składniki:


0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych

0,25 szklanki porto ruby

0,5   szklanki czerwonego octu

sól i pieprz

2 łyżki cukru
1 słoiczek musztardy sarepskiej


Wykonanie:

Zagotowujemy wiśnie z cukrem, octem i porto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok.10 minut, miksujemy wiśnie w blenderze a nastepnie przecieramy przez gęste sito.

Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy  musztardę i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, do uzyskania konsystencji gęstego sosu.