Wspaniały dodatek do mięsa,
serów, twarogów. Porto nadaje jej ciekawy smak i wzmacnia kolor. Musztarda jest
bardzo gładka, o niesamowitej, jedwabistej konsystencji.
Podobną musztardę można
zrobić w sezonie z malin (używamy octu malinowego) lub brzoskwiń - do tego użyłabym
porto Tawny i biały ocet winny lub białe balsamico.
Przepis na nią znalazłam w książce: “Home Cooking with
Jean-George” Jean-George Vongerichten.
Składniki:
|
|
0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych
|
|
0,25 szklanki porto
ruby
|
|
0,5 szklanki czerwonego octu
|
|
sól i pieprz
|
|
2 łyżki cukru
1 słoiczek musztardy sarepskiej
|
|
Wykonanie:
Zagotowujemy wiśnie z cukrem, octem i porto.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok.10 minut, miksujemy wiśnie w
blenderze a nastepnie przecieramy przez gęste sito.
Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy musztardę i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, do uzyskania konsystencji gęstego
sosu.
|