Łatwa do zrobienia ale bardzo efektowna
jajecznica w klasycznym połączeniu z wędzonym łososiem i serkiem kremowym.
Elementy jajecznicy komponują się ze
sobą idealnie. Skontrastowałam jajecznicę z cierpką piklowaną cebulą oraz
kaparami. Świeżości nadał jej zielony koper.
xo
proporcja na 1 osobę.
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka masła
sól
1 plaster wędzonego łososia
1 łyżka serka kremowego
do podania
grzanki z wiejskiego chleba
kapary
koperek
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
W miseczce ubijamy jajka z solą.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
jajka i podsmażamy, dodajemy do jajek podzielony plaster wędzonego łososia i
kilka kleksów serka kremowego. Smażymy delikatnie mieszając aż jajka się lekko
zetną.
Podajemy z grzankami, posypane
koperkiem, kaparami i piklowaną czerwoną cebulą.