Znalazłam je na portalu Food52 i tu
główną przyprawą jest kardamon, który bardzo zmienił smak ciasta.
Ciasto jest wilgotne, pachnie pięknie kardamonem
i tylko wyczuwamy subtelny smak cynamonu.
Przyozdobiłam je rajskimi jabłuszkami
zrobionymi z marcepana.
Na jedno ciasto o średnicy 24 cm
Składniki:
4 szklanki startej marchwi (4 marchewki)
3 szklanki mąki
1
łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
3
jajka
1/2 szklanki cukru demerara
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
skórka otarta z jednej pomarańczy
2-3 łyżki masła
serek kremowy
marcepanowe rajskie jabłuszka
Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce,
odstawiamy na bok.
W misce przesiewamy: mąkę, kardamon,
cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy suche składniki z marchewką.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka z
cukrem, wanilią i skórką pomarańczową, aż będę jasne i puszyste. Dodajemy olej
i jogurt i ubijamy do połączenia się składników.
Dodajemy jajka do marchwi wymieszanej z
mąką, delikatnie mieszając szpatułką.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem
i wyłożonej pergaminem, pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto.
Podczas gdy ciasto się studzi ubijamy
miękkie masło z serkiem kremowym i jedną łyżką cukru pudru.
Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu
kremem i przyozdabiamy marcepanowymi rajskimi jabłkami – wymieszałam marcepan z
kilkoma kroplami barwnika czerwonego i żółtego, uformowałam jabłuszka, ogonki
zrobiłam z gałązek winorośli.