To bardzo proste, zdrowe acz niezwykle efektowne danie. Ryba została
zwinięta w roladki, w środku zawinięty został plasterek marchewki i cukinii.
Całość ugotowałam na parze na podłożu ze świeżych warzyw korzeniowych. Niby nic
szczególnego, jednak sos maślany na bazie cytryny wynosi tę rybę na wyżyny
smaku.
To wspaniały sos, do tej pory pozostający sekretem szefów kuchni. Ma
słodko-kwaśny, winny i maślany smak.
Na tej samej bazie, tylko z dodatkiem octu z czerwonego wina i porto
robimy różowy sos winny (beurre rouge). Mój sos ma lekko różowy odcień od
szalotki, a dzięki użyciu białej cebulki będzie miał ciepły, maślany kolor.
Polecam!
xo
Na 4 porcje
Składniki:
Składniki:
2 do 4 duże filety z białej ryby: 2 sandacz, 4 sola, 2 dorsz
1 marchewka pokrojona wzdłuż w cienkie plastry
1 mała cukinia pokrojona wzdłuż w cienkie plastry
aól i pieprz
jedna marchew pokrojona w plasterki
pół selera pokrojonego w plastry
jedna pietruszka pokrojona w plastry
liść laurowy
ziele angielskie
białe wino (opcjonalnie)
liść laurowy
ziele angielskie
białe wino (opcjonalnie)
1 szalotka lub mała biała
cebula, drobno posiekana
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki białego wina lub octu winnego białego
sól i pieprz
¼ kostki masła,
pokrojonego na kostkę o wielkości 1,5 cm
Wykonanie:
Rybę myjemy, każdy płat kroimy na 2-3 części
wzdłuż. Suszymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kładziemy
rybę na blat, na rybie układamy plaster
marchewki i cukinii. Zwijamy w roladkę, zabezpieczamy je wykałaczkami.
W płaskim
rondlu lub patelni, w niewielkiej ilości wody, zagotowujemy warzywa: marchew,
pietruszkę i seler pokrojone w plasterki. Na warzywach układamy rybę, gotujemy na parze, na małym ogniu przez ok 15 minut.
W
międzyczasie przygotowujemy beurre blanc: w rondelku zagotowujemy
posiekaną cebulkę z sokiem i winem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym
ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodajemy stopniowo masło małymi
porcjami aby uzyskać z sosu postać zemulgowaną.
Na talerz
wykładamy marchewki z bulionu, na których umieszczamy roladki z ryby. Rybę polewamy sosem. Posypujemy pietruszką.