KANAPKA KUBAŃSKA - CUBANO SANDWICH



Obejrzałam ostatnio film 'Szef'. Komedia o szefie kuchni zwolnionym z pracy w restauracji w L.A., który otrzymuje od znajomych food trucka do remontu i zaczyna sprzedawać kubańskie kanapki.

Kanapki te pochodzą z Miami, gdzie znajduje się duża kubańska społeczność i znane są od lat 30tych. A są po prostu kanapką z chleba zapiekanego z szynką i serem. Cubano to wariacja tej grzanki z dodatkiem pieczonej wieprzowiny i piklowanych ogórków.

Zrobienie tej kanapki chodziło za mną od dłuższego czasu. A teraz jest okazja aby je zrobić, bo co począć z resztkami jedzenia po świętach? Najlepszy sposób na ich wykorzystanie to kanapka Cubano!

xo

na 1 porcję

Składniki:

2 kromki chleba lub jedna ciabatta
1 plaster pieczonej karkówki
2 plastry szynki
ostra papryka
1 plaster sera gouda
szczypior
zielona pietruszka
ostra papryka
listki selera
piklowane ogórki
masło
parmezan


Wykonanie:

  
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół. Dolną część bułki smarujemy masłem, kładziemy na wierzchu plastry szynki i plaster karkówki. Oprószamy mięso ostrą papryką i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i szczypior. Przykrywamy wszystko serem, na serze kładziemy listki selera i ogórek konserwowy pokrojony w plasterki. Przykrywamy wszystko drugą częścią chleba.  Smarujemy z wierzchu masłem i oprószamy startym parmezanem.

Pieczemy przyciśnięte ciężką patelnią lub innym naczyniem, aż ser się stopi i chleb będzie chrupiący.