Obejrzałam
ostatnio film 'Szef'. Komedia o szefie kuchni zwolnionym z pracy w restauracji w L.A.,
który otrzymuje od znajomych food trucka do remontu i zaczyna sprzedawać
kubańskie kanapki.
Kanapki te pochodzą
z Miami, gdzie znajduje się duża kubańska społeczność i znane są od lat 30tych.
A są po prostu kanapką z chleba zapiekanego z szynką i serem. Cubano to
wariacja tej grzanki z dodatkiem pieczonej wieprzowiny i piklowanych ogórków.
Zrobienie
tej kanapki chodziło za mną od dłuższego czasu. A teraz jest okazja aby je
zrobić, bo co począć z resztkami jedzenia po świętach? Najlepszy sposób na ich
wykorzystanie to kanapka Cubano!
xo
na 1 porcję
Składniki:
2 kromki chleba lub jedna ciabatta
1 plaster pieczonej karkówki
2 plastry szynki
ostra papryka
1 plaster sera gouda
szczypior
zielona pietruszka
ostra papryka
listki selera
piklowane ogórki
masło
parmezan
Wykonanie:
Ciabattę
kroimy wzdłuż na pół. Dolną część bułki smarujemy masłem, kładziemy na wierzchu
plastry szynki i plaster karkówki. Oprószamy mięso ostrą papryką i dodajemy
posiekaną zieloną pietruszkę i szczypior. Przykrywamy wszystko serem, na serze
kładziemy listki selera i ogórek konserwowy pokrojony w plasterki. Przykrywamy
wszystko drugą częścią chleba. Smarujemy
z wierzchu masłem i oprószamy startym parmezanem.
Pieczemy przyciśnięte ciężką
patelnią lub innym naczyniem, aż ser się stopi i chleb będzie chrupiący.