Ten sposób
przygotowania kaczki daje nam niezwykle soczyste, delikatne mięso. Bardzo
aromatyczne i po prostu pyszne.
Lekko
słodki smak śliwek, leśny smak tymianku i wędzony, słony smak szynki – to wszystko
łączy się w tym daniu dając wspaniały rezultat.
Cały
tłuszcz wytopił się z kaczki nawilżając ją i dodając kruchości. Podajemy z
duszoną czerwoną kapustą i chrzanem z ćwikłą.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 piersi z kaczki
sól i pieprz
tymianek
suszone śliwki
8 plastrów surowej szynki
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
Wykonanie:
Skórę na piersi
nacinamy lekko, rozkładamy mięso na desce skórą do dołu, rozbijamy lekko mięso,
doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy tymiankiem, na którym układamy po 3-4
suszone śliwki. Zwijamy mięso w roladki, owijamy szynką a następnie zawiązujemy
mocno sznurkiem.
Pod
mocowanie ze sznurka wsuwamy przekrojony ząbek czosnku i gałązkę tymianku. Układamy
piersi na żeliwnej patelni lub w innym naczyniu do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy mięso w temperaturze
180 stopni przez 40-45 minut.
Podajemy
roladki pokrojone w plastry, z duszoną czerwoną kapustą i chrzanem.