BABKA Z PROSECCO I OLIWĄ - OLIVE OIL AND PROSECCO CAKE



Kolejna z propozycji na Nowy Rok, ciasto w formie obręczy. Potrawa o  tej postaci przedstawia zamknięty cykl, pełne koło i uważa się, że może zapewnić powodzenie.

Najlepsze byłyby obwarzanki czy bajgle. Ja upiekłam babkę z otworem w środku. Od dawna chodził za mną ten przepis na ciasto na bazie prosecco.

Przyznam się, że upiekłam wczoraj ciasto dokładnie według przepisu i, niestety wyszedł mi straszny gniot. Dzisiaj podjęłam próbę upieczenia ciasta w zmodyfikowanej wersji i wyszła mi z tego całkiem smaczna babka.

Szczęśliwego Nowego Roku.

xo


babka o średnicy 20-24 cm

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
5 jajek. żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
½ szklanki oliwy z oliwek
skórka z 1 cytryny i sok
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szklanki prosecco

do podania
krem (curd) z granatów
nasiona z granatu

Wykonanie:

W misce przesiewamy mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.

Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of białek. Białka ubijamy na sztywno z połową cukru.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z drugą częścią cukru. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, wanilię i ubijamy chwilę. Do żółtek dolewamy oliwę i mieszamy. Następnie dodajemy do żółtek prosecco i ubijamy chwilę.

Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.

Nakładamy masę do wysmarowanej masłem formy na babkę z otworem wewnątrz lub do zwykłej tortownicy,  o średnicy 24 cm.

Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55 minut w temperaturze 160 stopni.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Podajemy z sosem z granatów i nasionami granatu.

Inspirowane Love Italian Food, Maddalena Caruso.