We
Francji i innych ościennych krajach, z okazji święta Trzech Króli piecze się
ciasto Galette des Roi. Ciasto to składa się tradycyjnie z kremu marcepanowego
zapieczonego między dwiema warstwami francuskiego ciasta.
Zgodnie
ze zwyczajem, w jednym miejscu umieszcza się ziarnko bobu, tzw. feve – obecnie figurkę
lub monetę. Kto znajdzie w swoim kawałku ciasta feve zostaje królem i do końca
dnia nosi koronę.
W moim galette każdy ma okazję zostać królem - znajdziecie tu dużo feve, bowiem w tym roku dla odmiany, do masy marcepanowej dodałam suszone śliwki nasączone
armaniakiem.
xo
Składniki:
ciasto
francuskie
krem
(frangipane) z marcepana
suszone
śliwki
¼ szklanki
armaniaku, brandy lub śliwowicy
1
jajko do posmarowania
|
krem
z marcepana
|
½
szklanki mielonych migdałów
|
1/3
szklanki cukru lub stewii
½
łyżeczka ekstraktu migdałowego
1
łyżeczka soli
1/2
szklanki masła
1
kostka marcepana (250g)
2
jajka
|
Wykonanie:
Wkładamy
śliwki do rondelka i zalewamy alkoholem. Gotujemy na małym ogniu do
wyparowania alkoholu.
Ciasto
francuskie rozwałkowujemy i wycinamy z niego dwa koła o średnicy 24 cm.
|
Robimy
krem z marcepana: do miksera wkładamy składniki na krem: migdały, marcepan
pokruszony na małe kawałki, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki się
połączą. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy do
momentu, aż masa będzie gładka.
|
Wykładamy
krem na jedno koło wycięte z ciasta francuskiego, zostawiając brzeg 2 cm, na
wierzchu rozkładamy równomiernie śliwki. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim
brzeg ciasta. Przykrywamy masę migdałową drugim płatem ciasta. Sklejamy
brzegi i smarujemy jajkiem wierzch ciasta. Na posmarowanym jajkiem cieście
robimy lekkie nacięcia oraz ozdobnie nacinamy brzeg ciasta.
Wstawiamy
do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zbrązowienia
ciasta.
|