KOTLETY SCHABOWE Z SOSEM Z JABŁEK I CYDRU - PORK CHOPS IN APPLE CIDER SAUCE



Bardzo proste danie a bardzo odświętne. Zestaw w zasadzie klasyczny:  kotlety schabowe z jabłkami.

Sos z jabłek ugotowanych w cydrze, do tego szalotka, tymianek, śmietana – genialne.

xo


Na 4 do 6 osób

Składniki:

3 jabłka
1 szklanka cydru
1 szklanka wina musującego (opcjonalnie)

1 cebula szalotka, średniej wielkości
2 łyżki masła
½ szklanki cydru
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
¼ szklanki śmietany
gałka muszkatołowa

8-12 kotletów schabowych o grubości 1 cm

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy z grubą kostkę. Przekładamy jabłka do rondelka i zalewamy je winem musującym i cydrem i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną i wyparuje połowa płynu.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy szalotkę w maśle, dodajemy jabłka ugotowane w cydrze, tymianek, cydr, sól i pieprz. Gotujemy aż prawie cały płyn się wygotuje. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, i redukujemy objętość na małym ogniu. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej.

W międzyczasie podsmażamy kotlety doprawione solą i pieprzem, po 2 minuty na każdą stronę.

Podajemy kotlety z sosem, posypane granatem i listkami świeżego tymianku.