Bardzo
proste danie a bardzo odświętne. Zestaw w zasadzie klasyczny: kotlety schabowe z jabłkami.
Sos z
jabłek ugotowanych w cydrze, do tego szalotka, tymianek, śmietana – genialne.
xo
Na 4 do 6 osób
Składniki:
3 jabłka
1 szklanka cydru
1 szklanka wina musującego (opcjonalnie)
1 cebula szalotka, średniej wielkości
2 łyżki masła
½ szklanki cydru
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
¼ szklanki śmietany
gałka muszkatołowa
8-12 kotletów schabowych o grubości 1 cm
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy z grubą kostkę. Przekładamy jabłka do rondelka i
zalewamy je winem musującym i cydrem i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną
i wyparuje połowa płynu.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy szalotkę w maśle, dodajemy
jabłka ugotowane w cydrze, tymianek, cydr, sól i pieprz. Gotujemy aż prawie
cały płyn się wygotuje. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, i redukujemy objętość
na małym ogniu. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej.
W międzyczasie podsmażamy kotlety doprawione solą i pieprzem, po 2 minuty
na każdą stronę.