Idealna zupa na zimową porę. Rozgrzewająca
i bardzo sycąca. O bardzo kompleksowym smaku, połączenie ziemistego smaku
soczewicy i warzyw, z leśnym smakiem tymianku, ostrością papryki i świeżością
pietruszki.
Ugotowałam ją z trzech rodzajów
soczewicy, chciałam przez to dodać więcej koloru, ale ziarna nie zachowały
swojego koloru. Tak więc możecie użyć tylko soczewicę zieloną, będzie do tego najlepsza.
xo
Na 6 do 8 porcji
Składniki:
1
łyżka oleju
1 cebula
4 marchewki
2 pietruszki
4
łodygi selera naciowego
sól i
pieprz
1 litr
bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka
pasty pomidorowej
1 duża
suszona papryka
½ szklanki soczewicy czerwonej, namoczonej i
przebranej
½ szklanki soczewicy zielonej, namoczonej i
przebranej
½ szklanki soczewicy czarnej, namoczonej i
przebranej
2
liście laurowe
4
gałązki tymianku
½ czerwonej ostrej papryczki
½ żółtej
ostrej papryczki
pietruszka
zielona, posiekana
jedna
dymka pokrojona w plasterki
4
gałązki świeżego tymianku
|
Wykonanie:
|
Cebulę
kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę o
wymiarach 0,5 cm.
W
garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy cebulę. Po chwili, gdy cebula zmięknie
do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler.
Dusimy
warzywa pod przykryciem przez około 5 minut, po czym dodajemy do garnka
soczewicę, zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy.
Doprawiamy
zupę pieprzem i solą oraz tymiankiem. Dodajemy liście laurowe oraz suszoną
ostrą papryczkę i gotujemy zupę na małym ogniu przez 15 minut.
Następnie
do zupy dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Gotujemy zupę na małym ogniu
przez kolejne 10-15 minut.
Siekamy
drobno pietruszkę, dymkę i czerwone papryczki. Dodajemy listki otarte z
tymianku i mieszamy.
Po
zestawieniu zupy z ognia, nalewamy zupę do miseczek i posypujemy po wierzchu posiekanymi ziołami.
|