KOLOROWA ZUPA Z SOCZEWICY - MULTICOLOR LENTIL SOUP



Idealna zupa na zimową porę. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. O bardzo kompleksowym smaku, połączenie ziemistego smaku soczewicy i warzyw, z leśnym smakiem tymianku, ostrością papryki i świeżością pietruszki.

Ugotowałam ją z trzech rodzajów soczewicy, chciałam przez to dodać więcej koloru, ale ziarna nie zachowały swojego koloru. Tak więc możecie użyć tylko soczewicę zieloną, będzie do tego najlepsza.

xo


Na 6 do 8 porcji


Składniki:

1 łyżka oleju
1 cebula
4 marchewki
2 pietruszki
4 łodygi selera naciowego
sól i pieprz
1 litr bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka pasty pomidorowej
1 duża suszona papryka
½  szklanki soczewicy czerwonej, namoczonej i przebranej
½  szklanki soczewicy zielonej, namoczonej i przebranej
½  szklanki soczewicy czarnej, namoczonej i przebranej
2 liście laurowe
4 gałązki tymianku

½  czerwonej ostrej papryczki
½ żółtej ostrej papryczki
pietruszka zielona, posiekana
jedna dymka pokrojona w plasterki
4 gałązki świeżego tymianku


Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę o wymiarach 0,5 cm.

W garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy cebulę. Po chwili, gdy cebula zmięknie do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler.

Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 5 minut, po czym dodajemy do garnka soczewicę, zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy.

Doprawiamy zupę pieprzem i solą oraz tymiankiem. Dodajemy liście laurowe oraz suszoną ostrą papryczkę i gotujemy zupę na małym ogniu przez 15 minut.

Następnie do zupy dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Gotujemy zupę na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Siekamy drobno pietruszkę, dymkę i czerwone papryczki. Dodajemy listki otarte z tymianku i mieszamy.

Po zestawieniu zupy z ognia, nalewamy zupę do miseczek i  posypujemy po wierzchu posiekanymi ziołami.