Nie do końca wyszła mi
tortilla, raczej jajka zapieczone w smażonych ziemniakach. Chciałam aby
ziemniaki były widoczne, ze względu na ich piękny kolor.
Filetowe ziemniaki mają
odrobinę inny smak, taki trochę orzechowo-kasztanowy. Są bogate w składniki
odżywcze.
Kupuję je na Bazarze Natury od
cudownego Ogrodnictwa Lawenda, które prowadzi hodowlę nietypowych warzyw, kwiatów jadalnych i ziół.
Chociaż..... jak nie macie ziemniaków fioletowych to danie będzie
również w smakować ze zwykłymi, usmażonymi na chrupiąco ziemniakami.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4 jajka
sól i pieprz
tymianek
oliwa
8 ziemniaków fioletowych, ugotowanych na
parze w mundurkach
4 cebule dymki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180
st.C.
W patelni z rączką, którą
można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki pokrojone w
plastry o grubości pół centymetra oraz cebulę dymkę pokrojoną w piórka.
Podsmażamy, aż ziemniaki będą
chrupiące a dymka się zrumieni..
Na ziemniaki równomiernie
rozłożone na patelni, wbijamy jajka, doprawiamy solą i chwilę podsmażamy. Wstawiamy
patelnię do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Podajemy posypane szczypiorem i
doprawione pieprzem.