Bezcukrowe, niskoglutenowe i mocno
napakowane zdrowymi składnikami. Bardzo aromatyczne i pyszne. A przede
wszystkim zdrowe.
Nawet się nie spodziewałam, że te
ciastka będą tak smaczne. Rewelacja. Mogą być na deser lub śniadanie, albo
przekąskę w ciągu dnia. Na pewno dodadzą wiele energii i to bez poczucia winy.
xo
Na
ok. 24-30 ciastek
Składniki:
4 banany
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki drobnych wiórków
kokosowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki zmielonego siemienia
lnianego
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wanilii
½ szklanki posiekanych migdałów
½ szklanki żurawin
Wykonanie:
W miseczce
rozgniatamy cztery banany i mieszamy z podgrzanym olejem kokosowym.
W misce mieszamy
razem płatki owsiane, otręby, mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól i sodę. Następnie
dodajemy do tego nasiona chia, siemię lniane, sezam, żurawinę i migdały. Na
koniec dodajemy do suchych składników cynamon, wanilię sól i sodę. Mieszamy aby
składniki rozmieszczone były równomiernie.
Do suchych
składników dodajemy banany z olejem
kokosowym. Mieszamy wszystko dokładnie.
Przekładamy masę do foremek na mufiny na
wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut.
Przepis zainspirowany Ali Larter,
Kitchen Revelry.