CIASTKA OWSIANE NAPAKOWANE - OATMEAL POWER COOKIES



Bezcukrowe, niskoglutenowe i mocno napakowane zdrowymi składnikami. Bardzo aromatyczne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe.

Nawet się nie spodziewałam, że te ciastka będą tak smaczne. Rewelacja. Mogą być na deser lub śniadanie, albo przekąskę w ciągu dnia. Na pewno dodadzą wiele energii i to bez poczucia winy.

xo

Na  ok. 24-30 ciastek

Składniki:

4 banany
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki drobnych wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wanilii
½ szklanki posiekanych migdałów
½ szklanki żurawin

Wykonanie:

W miseczce rozgniatamy cztery banany i mieszamy z podgrzanym olejem kokosowym.

W misce mieszamy razem płatki owsiane, otręby, mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól i sodę. Następnie dodajemy do tego nasiona chia, siemię lniane, sezam, żurawinę i migdały. Na koniec dodajemy do suchych składników cynamon, wanilię sól i sodę. Mieszamy aby składniki rozmieszczone były równomiernie.

Do suchych składników dodajemy  banany z olejem kokosowym. Mieszamy wszystko dokładnie.

Przekładamy masę do foremek na mufiny na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut.

Przepis zainspirowany Ali Larter, Kitchen Revelry.