To chyba
ostatni deser jabłkowy w tym sezonie.
Pieczone jabłka z lodami cynamonowymi.
Pięknie
wyglądają upieczone w tej postaci. Rumiane i pachnące karmelem i cynamonem. Zrobiłam
do tego lody cynamonowe. Jabłka można upiec dodatkowo z calvadosem.
Nie chciało
mi się wyciągać maszynki do lodów, więc robiłam lody tradycyjnym, prostym
sposobem, mieszając je co jakiś czas. Aby je podać, muszą trochę się rozgrzać
inaczej otrzymacie „śnieg” tak jak ten na zdjęciu.
xo
na 6-8 osób
Składniki:
16 małych jabłek
cynamon mielony
cukier trzcinowy lub palmowy
masło
lody cynamonowe
2 żółtka
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
skórka i sok z jednej cytryny
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
trzcinowego
2 szklanki śmietany 12 proc.
Wykonanie:
Jabłka myjemy
i przekrajamy na pół. Pozostawiamy gniazda nasienne bo będę ładnie wyglądać po upieczeniu.
Układamy jabłka
na blasze do pieczenia, przekrojoną częścią do góry. Posypujemy cynamonem i
cukrem trzcinowym. Na jabłkach układamy wiórek masła.
Pieczemy jabłka
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż jabłka lekko się
zrumienią na wierzchu.
Śmietanę
umieszczamy w rondelku razem z cynamonem i zagotowujemy. W międzyczasie w misce
ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy gorącą śmietanę do żółtek, najpierw małą ilość
by żółtka zahartować a następnie resztę śmietany. Przelewamy żółtka ze śmietaną
z powrotem do rondla i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu
aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu placem po sosie na łyżce powinna pozostać
kreska.
Przecedzamy
sos przez gęste sitko i przekładamy plastikowego pojemnika z przykrywką. Schładzamy
do temperatury pokojowej i umieszczamy w zamrażalniku. Co godzinę wyjmujemy
pojemnik z zamrażarki i mieszamy lody aby były puszyste.
Podajemy po
2-3 połówki jabłek na osobę z dwiema gałkami zeskrobanymi z lodów cynamonowych.
Na podstawie Sunday Suppers at Lucques, Suzanne Goin.
Na podstawie Sunday Suppers at Lucques, Suzanne Goin.