Topinambur to jadalna bulwa z rodziny
roślin astrowatych. Jego inne nazwy to słonecznik bulwiasty lub karczoch
jerozolimski. Pochodzi z Ameryki Północnej i uprawiany jest u nas od XVIII wieku.
Smak to coś pośredniego między smakiem
karczocha i słonecznika. Bardzo zdrowe, polecane cukrzykom, po szczegóły odeślę
Was do bardzo ciekawego artykułu na stronie Droga do siebie.
Uwielbiam topinambur zarówno ze względu na smak jak i właściwości zdrowotne. Ugotowałam z niego zupę, dzięki
marchewce ma piękny kolor. Podałam ją z prażonym słonecznikiem dla wzmocnienia smaku.
xo
Na 8 porcji
Składniki:
1 łyżeczka
oleju
1 por,
biała część
1
pietruszka
2
marchewki
¼
selera korzeniowego
2
szklanki bulw topinamburu
sól i
pieprz
1 litr
wody
2
gałązki tymianku
liść
laurowy
do
podania
nasiona
słonecznika
pietruszka
Wykonanie:
W
garnku, w łyżeczce oleju podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por
się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na
kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy do zupy topinambur umyty i pokrojony
w plasterki oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i
gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Z zupy usuwamy liść laurowy i gałązki tymianku i miksujemy zupę na gładko.