BROKUŁY Z SOSEM Z OWOCÓW GOJI I IMBIRU - STEAMED BROCCOLI WITH GOJI AND GINGER SAUCE



Znalazłam ten sos na blogu The First Mess i zainteresowałam się nim głównie ze względu na piękny kolor. Smak okazał się wyśmienity. Niesamowicie bogaty i złożony.

Wspaniale pasuje do brokułów gotowanych na parze. Ale też i do innych warzyw, surowych czy gotowanych. Doda smaku i wizualnego kontrastu.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

jeden duży brokuł

sos
¼ szklanki suszonych owoców goji
1 łyżka octu jabłkowego
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
1 łyżka tahini
3 centymetrowy kawałek imbiru
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki wody

ziarna czarnego sezamu

Wykonanie:

Owoce goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut by napęczniały. Odcedzamy wodę i przekładamy goji do blendera. Dodajemy ocet jabłkowy, tahinę, sok z cytryny, imbir, miód i miksujemy do uzyskania gładkości.

Doprawiamy sos pieprzem i solą, oraz dodajemy oliwę. Miksujemy do momentu aż sos się zemulguje.

Brokuły czyścimy i dzielimy na kawałki. Gotujemy na parze do momentu gdy brokuł będzie lekko twardy.