Chciałam zrobić ziemniaki w postaci Pommes Anna,
krążków z ziemniaczanych plasterków upieczonych w maśle. Ale, ale, może połączyć to z nadzieniem do ruskich
pierogów. I w ten sposób powstały te tarteletki.
Ciekawe połączenie chrupiących płatków
ziemniaczanych z pysznym, pieprznym nadzieniem do ruskich pierogów. Całkowicie
bezglutenowe i bardzo smaczne.
xo
Na 6-8 tarteletek
Składniki:
4 surowe ziemniaki równej wielkości
olej
masło
tymianek
pieprz i sól
2 szklanki ziemniaków mączystych, ugotowanych, przeciśniętych
przez praskę
1 szklanka twarogu,
przeciśniętego przez praskę
2 jajka
sól i pieprz
2 cebule
olej
Wykonanie:
Ziemniaki surowe dokładnie myjemy, osuszamy i szatkujemy na
cienkie plasterki.
Mieszamy dokładnie twaróg z ziemniakami przeciśniętymi przez
praskę, cebulą podsmażoną w 1 łyżce oleju i roztrzepanymi jajkami.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
Dno foremek
do tarteletek wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy dno 1 łyżeczką oleju, dodajemy
po kawałeczku masła, gałązki tymianku, doprawiamy pieprzem i solą. Układamy na
tym dekoracyjnie plasterki ziemniaków.
Na
plasterkach ziemniaków umieszczamy nadzienie do 2/3 wysokości. Wygładzamy
wierzch.
Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C
przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i
usuwamy pergamin. Podajemy z rukolą. Całość skrapiamy syropem z balsamico.