Znajdziemy w tej sałatce dużo
smaków i faktur. Świeżość sałaty rzymskiej, pieprzowy smak rukoli i lekko
gorzkawy smak cykorii. Do tego orzechowo tymiankowy smak pieczonych boczniaków.
Cebulowa dymka, cytryna i owocowy, słodki smak granatu.
Nie wspomnę o bogactwie
kolorów. Kilka odcieni zieleni i czerwieni. Po prostu pycha.
xo
Składniki:
8 grzybów boczniaków
2 łyżki oliwy
4 łyżki startego parmezanu
sól morska i świeżo
zmielony pieprz
1 łyżka listków tymianku
2 ząbki czosnku
4 garście rukoli
2 serca sałaty rzymskiej
4 cebule dymki
sok z cytryny
pietruszka
nasiona granatu
oliwa do polania sałatki
Wykonanie:
Boczniaki czyścimy,
doprawiamy je pieprzem i solą, obtaczamy
w startym parmezanie i układamy na blasze do pieczenia. Oprószamy grzyby
tymiankiem, dodajemy ząbki czosnku i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
W międzyczasie dymkę kroimy
w cienkie plasterki. Pietruszkę drobno siekamy.
Liście sałaty myjemy i
suszymy.
Na talerzach układamy liście
sałaty, posypujemy je dymką, doprawiamy je pieprzem i solą oraz skrapiamy
cytryną.
Na sałacie umieszczamy po
kilka kawałków upieczonych grzybów. Całości posypujemy owocami granatu i wszystko
skrapiamy oliwą.