Ta zupa to symfonia smaków w kolorze
zielonym. Przepiękna zupa z brokułów o świeżym, wiosennym, zielonym kolorze. Podczas gotowania zawsze staram się uważać by brokuły zachowały swój żywy kolor i
były lekko al dente. Dzięki temu brokuły są apetyczne.
Do zupy dodałam liście świeżego
szpinaku, zieloną pietruszkę i dymkę, przez co zielony kolor zupy uległ wzmocnieniu.
Podałam go z różyczkami brokuła i
zielonymi pistacjami. Można do zupy dodać śmietanę i podać ją
posypaną świeżo startym parmezanem.
xo
Na
4 porcje
Składniki:
1 por
2
łodygi selera naciowego
1
pietruszka
2
marchewki
woda
tymianek
sól i
pieprz
1
szklanka liści świeżego szpinaku
2
cebule dymki
½ szklanki
świeżej pietruszki
1 duży
brokuł
sól
oliwa
4 łyżki
posiekanej pietruszki
różyczki z brokuła
posiekane
pistacje
|
Wykonanie:
|
Brokuł
kroimy na kawałki i gotujemy na parze w osolonej wodzie. Brokuł musi stawiać
lekki opór, gdy nakłuwany go nożem i zachować kolor. Pozostawiamy około szklanki
różyczek brokułów, resztę przeznaczamy na zupę.
W
garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pokrojony por i seler, pietruszkę i marchewki.
Gotujemy z tymiankiem, doprawione pieprzem i solą, aż warzywa będą miękkie. Usuwamy z zupy
marchewkę, na to miejsce dodajemy ugotowany na parze brokuł.
|
Przekładamy
zupę do blendera, dodajemy świeży szpinak, dymkę i pietruszkę i miksujemy
aż zupa będzie gładka. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta
rozcieńczamy przegotowaną wodą. Doprawiamy do smaku.
Nalewamy zupę do talerzy, na wierzchu umieszczamy różyczki brokuła gotowanego na
parze, posiekaną pietruszkę i pistacje. Zupę skrapiamy oliwą.
|