CIASTO Z PRAŻONYCH ORZECHÓW LASKOWYCH Z CYTRYNOWĄ POLEWĄ - ROASTED HAZELNUT FLOUR CAKE WITH LEMON CURD GLAZE



Przełom zimy, jaki deser zrobić o tej porze? Czekolada? Nie, już jej dość. Owocowe? Też nie. Dzisiaj zrobiłam ciasto z orzechów laskowych, prażonych,  o bardzo orzechowym smaku.

Ciasto dość proste do wykonania. Tylko mąka orzechowa z prażonych orzechów laskowych, jajka, cukier i masło.

Zestawiłam je z kremem cytrynowym. Bardzo ciekawe połączenie. Można posmarować je Nutellą dla bardziej orzechowego smaku.

xo


Składniki:

4 jajka, rozdzielone
¼  kostki masła miękkiego
¾  szklanki cukru demerara
2 szklanki prażonych orzechów laskowych bez skórki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem cytrynowy
2 jajka
sok i skórka z 2 cytryn
¼ szklanki cukru
½ kostki masła

Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę do pieczenia i prażymy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Studzimy lekko, przekładamy na ręcznik papierowy i pocieramy drugim ręcznikiem aż skorki zaczną odchodzić.

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.

Prażone orzechy laskowe miksujemy z ¼ szklanki cukru aż będą drobno zmielone i będą przypominać mąkę.

W małym rondelku roztapiamy masło  i smażymy aż lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem.

Ubijamy żółtka z cukrem aż zbledną i potroją swoją objętość. Do żółtek dodajemy mielone orzechy laskowe, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski. Dodajemy ostudzone masło.

Na koniec, do masy dodajemy białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Ciasto wkładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Po ostudzeniu smarujemy wierzch grubą warstwą kremu cytrynowego, który robi się tak:

Jajka ucieramy z cukrem w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do jajek sok i skórkę z cytryny i gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki. Dodajemy do kremu masło pokrojone na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć masło z kremem.

Schładzamy krem aż zgęstnieje.