KLASYCZNA BRIOSZKA - CLASSIC FRENCH BRIOCHE



To jest projekt na weekend. Najlepiej zacząć go w  piątek lub sobotę po południu, by rano następnego dnia mieć pyszną, maślaną bułkę.

Brioszka jest klasycznym francuskim ciastem drożdżowym o dużej zawartości masła. Doskonale pasuje do deserów i dań słonych.  

Będzie pyszna z dżemem na śniadanie, sprawdzi się jako bostock. Dobrze upiec ją na świeżo w sobotni lub niedzielny poranek.

xo

Porcja na 2 duże brioszki  

Składniki:

5 łyżek mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 i ½  łyżeczki soli
3 i 1/2 szklanki  mąki chlebowej
¼ szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka masła, bardzo miękkiego

Wykonanie:

Do miski od malaksera wlewamy podgrzane mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy składniki dokładnie i odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy dokładnie w mikserze z hakiem. Dodajemy jajka po jednym i miksujemy aby wszystko się dokładnie połączyło. Miksujemy przez około 10 minut.
Dodajemy miękkie masło partiami i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 

Odstawiamy ciasto na 1 godzinę pod przykryciem.

Wyrabiamy jeszcze raz delikatnie i wkładamy ciasto do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z ciasta dwie kule lekko podsypując je mąką. Przed uformowaniem kul odkładamy ¼ ciasta.

Foremki na babkę wielkanocną smarujemy obficie masłem. Wkładamy do formy kulę z ciasta. W środku kuli, palcami lekko posypanymi mąką, tworzymy otwór. Z połowy odłożonego ciasta formujemy wydłużony walec w kształcie kropli i cieńszym końcem umieszczamy w otworze w cieście. 

Alternatywnie możemy ciasto uformować w dwie kule i włożyć je do podłużnej formy. Ja z części ciasta uformowałam kule i upiekłam w miedzianych rondelkach!

Pozostawiamy chleb do wyrośnięcia pod ściereczką przez około 40 minut, do podwojenia objętości.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Brioszki odkrywamy i robimy wokół nacięcia nożyczkami. Brioszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i następnie wkładamy ciasto do piekarnika.

Pieczemy brioszki przez około 35 - 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na bok by ciasto lekko przestygło i następnie wyjmujemy je z formy.