To jest projekt na weekend. Najlepiej
zacząć go w piątek lub sobotę po
południu, by rano następnego dnia mieć pyszną, maślaną bułkę.
Brioszka jest klasycznym francuskim
ciastem drożdżowym o dużej zawartości masła. Doskonale pasuje do deserów i dań
słonych.
Będzie pyszna z dżemem na śniadanie,
sprawdzi się jako bostock. Dobrze upiec ją na świeżo w sobotni lub niedzielny
poranek.
Porcja na 2 duże brioszki
Składniki:
5 łyżek mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 i ½ łyżeczki soli
3 i 1/2 szklanki mąki chlebowej
¼ szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka masła, bardzo miękkiego
Wykonanie:
Do miski od malaksera wlewamy podgrzane
mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy składniki dokładnie i odstawiamy na
20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy
dokładnie w mikserze z hakiem. Dodajemy jajka po jednym i miksujemy aby
wszystko się dokładnie połączyło. Miksujemy przez około 10 minut.
Dodajemy miękkie masło partiami i
miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Odstawiamy ciasto na 1 godzinę pod przykryciem.
Odstawiamy ciasto na 1 godzinę pod przykryciem.
Wyrabiamy jeszcze raz delikatnie i
wkładamy ciasto do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z
ciasta dwie kule lekko podsypując je mąką. Przed uformowaniem kul odkładamy ¼
ciasta.
Foremki na babkę wielkanocną smarujemy
obficie masłem. Wkładamy do formy kulę z ciasta. W środku kuli, palcami lekko
posypanymi mąką, tworzymy otwór. Z połowy odłożonego ciasta formujemy wydłużony
walec w kształcie kropli i cieńszym końcem umieszczamy w otworze w cieście.
Alternatywnie możemy ciasto uformować w dwie kule i włożyć je do podłużnej formy. Ja z części ciasta uformowałam kule i upiekłam w miedzianych rondelkach!
Pozostawiamy chleb do wyrośnięcia pod ściereczką
przez około 40 minut, do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Brioszki odkrywamy i robimy wokół
nacięcia nożyczkami. Brioszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i następnie wkładamy
ciasto do piekarnika.
Pieczemy brioszki przez około 35 - 40
minut.