Marchewka
z groszkiem – dwie zupy w jednym talerzu to również danie, które robiłam na
początku bloga.
Nie wiem
jak z Wami ale ja uwielbiam groszek z marchewką. Tutaj inna wersja - dwie zupy krem: zupa marchewkowa i zupa z zielonego groszku, połączone w jednym talerzu.
Dla mnie
bardzo wiosenne jedzenie – młoda marchewka i zielony groszek. Zupy są bardzo
proste do zrobienia, wymagają tylko zmiksowania i przetarcia przez gęste sito.
Zupa
wygląda bardzo pięknie i wyrafinowanie, i ma klasyczny, słodki smak marchewki z groszkiem.
Carrots and peas – classic stewed side dish
prepared in a new way. Here this classic is made into two soups: carrot veloute
and pea veloute combined in a one bowl.
Delicious. I just love the combination and
have a weakness to serving two colored soups in one bowl. Sometimes it is one ingredient,
the same taste and two colors combined in one bowl as with my carrot soup. Other
time different tastes, different ingredients. Lots of variations.
Carrots and peas is spring to me. The soup is
easy to prepare. Cook, blitz, pass thro a sieve and serve. I had some purple
carrots left and so prepared a third soup for a change. Ha.
Beautiful combination. Who likes carrots and
peas? Anyone?
Enjoy!
Składniki:
zupa marchewkowa
400 g młodej
marchwi
pół pora
1
pietruszka
1 łodyga selera
naciowego
1 łyżka
oleju
4 szklanki
wywaru warzywnego
liść
laurowy
gałązka
tymianku
sól i
pieprz
łyżeczka
masła
2 łyżki
serka kremowego z ziołami
|
zupa z zielonego groszku
|
400 g
zielonego groszku (może być mrożony)
1
pietruszka
1 łodyga selera
naciowego
1 łyżka
oleju
4 szklanki
wywaru warzywnego
|
gałązka tymianku
|
sól i
pieprz
|
łyżeczka
masła
2 łyżki
serka kremowego z ziołami
|
do podania: oliwa tymiankowa lub zwykła i
gałązki tymianku
Wykonanie:
|
Zupę
marchewkową i zupę z groszku robi się tak samo.
|
W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy por pokrojony w cienkie paski.
Dusimy, aż por zmięknie. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler, doprawiamy
solą i pieprzem, dodajemy tymianek i liść laurowy. Zalewamy warzywa wywarem i
gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Uwaga. zupę z groszku trzeba zdjąć z ognia gdy tylko się zagotuje.
Inaczej groszek straci swój świeży kolor.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją
przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy. Dodajemy łyżeczkę masła i serek
kremowy z ziołami.
Przed podaniem, zupę najlepiej przelać do dwóch dzbanków. Wlewamy zupę na
talerz równocześnie, aby powstała w miarę równa linia. Skrapiamy zupę oliwą i
przystrajamy gałązkami tymianku. Można na środku dodać łyżkę jogurtu.
|
Ingredients:
carrot soup
1lb carrots chopped
½ big leek
1 parsley root
1 stalk celery
1 tablespoon oil
4 cups vegetable stock
Bay leaf
a sprig of thyme
salt and pepper
teaspoon butter
2 tablespoons cream cheese with herbs
green peas soup
1lb green peas (I use frozen)
½ big leek
1 parsley root
1 stalk celery
1 tablespoon oil
4 cups vegetable stock
a sprig of thyme
salt and pepper
teaspoon butter
2 tablespoons cream cheese with herbs
to serve thyme olive oil, olive oil and thyme sprigs
Preparation of the soups is almost the same with the
peas added to the pot at the last moment.
In a big pot, in a tablespoon of oil fry the leek cut
into thin strips. Cook until leek is tender. Add the carrots, parsley root and celery, season with salt and pepper, add
the thyme and bay leaf. Pour the vegetable stock over and simmer until the
vegetables are soft.
Warning: pea soup – cook the leek, parsley and celery
until soft, then add fpeas, and remove the soup from the heat as soon as the
soup starts to boil. Otherwise peas will lose their fresh color.
Cool the soup slightly, transfer to the blender and
blitz to have smooth texture. Then pass the soup through a fine sieve. Check the density, add boiling water if too
thick, then add a teaspoon of butter and herbal cream cheese.
Before serving, pour the soup into two pitchers. Pour
the soup into the bowl at the same time to form an equal line in the middle.
Drizzle the soup with olive oil and garnish with thyme
leaves.