Bardzo charakterystyczna dla Sycylii, granita,
zmrożony sok owocowy to idealna ochłoda na upalne dni. Bardzo tam popularna, co
parę kroków, w każdym mieście Sycylii
możemy spotkać bary z granitą.
Uwielbiam granitę cytrynową, pistacjową
i z owoców morwy. Zawsze możemy ją zrobić sami. Już pokazywałam wam jak zrobić granitę z tymianku i czerwonych pomarańczy.
Na wiosenne, gorące dni idealna będzie
granita rabarbarowa. Zrobiona z cierpkiego rabarbaru, tak lubianego przez
wszystkich. Niezwykle orzeźwiająca.
When
I was spending vacation time in Sicily I loved to refresh myself with the very characteristic for
Sicily frozen fruit juice – granita. It is a perfect refreshment for hot summer
days.
It
sure is very popular dessert there. You can come by the granita parlor on almost every
corner of every town or village.
Everyday we took a bus to Siracuse where we went to a granita bar and then we used to sit on the steps of Santa
Lucia Church or Duomo and eat our wonderful black mulberry granita. I would sit there and remember the scenes from one of my favorite movies - Malena, with Monica Belucci walking along the piazza del Duomo.
What
I love is the lemon granita, pistachio and mulberry. Luckily enough we can make
it ourselves.
Already
I showed you how to make thyme tisane granita and blood orange granita.
For hot, spring days a rhubarb granita work the trick. Made with tart rhubarb, everybody seems to like, it is a perfect
refreshment when the weather turns from warm to hot.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
|
1 duży pęk rabarbaru
|
skórka i sok z 1/2
cytryny
kilka płatków hibiskusa
|
cukier z brzozy do smaku
2 szklanki wody
|
Zagotowujemy
wodę w garnku, dodajemy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Dodajemy
skórkę i sok z cytryny oraz kilka płatków hibiskusa. Dosładzamy cukrem z
brzozy do smaku.
Zestawiamy
kompot z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Przecedzamy
kompot przez gęste sito, wyciskamy sok i usuwamy pulpę.
Syrop
z rabarbaru przelewamy do torebki z zamkiem i mrozimy położone na płasko.
Zmrożony
sok połamany na kawałki przekładamy do blendera i nożami do rozdrabniania
lodu miksujemy do uzyskania konsystencji zmrożonego śniegu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
Ingredients:
1
large bunch of rhubarb
zest
and juice of 1/2 lemon
several
petals of hibiscus
birch
sugar to taste
2
cups water
Boil
water in a pot, add the rhubarb peeled and cut into pieces. Add the zest and
lemon juice and a few petals of hibiscus. Sweeten with birch sugar to taste.
Take
the compote from the heat and put aside to cool down.
Strain
the syrup through a fine mesh sieve, squeeze the juice and discard the pulp.
Pour
the rhubarb syrup into the zip-lock bag and freeze laying flat.
Brake
the frozen juice into pieces and put it into a blender. With the knives for
the ice chop the frozen syrup until you get the consistency of the slushed
snow.
Put
back into the container. Store in the freezer.
|