Mam to szczęście, że mieszkam koło pięknego, zabytkowego pałacu z rozległym parkiem wokół.
Przez wiele lat w neo-gotyckim
pałacu z XVIII wieku mieściło się liceum. W zeszłym roku, po wieloletnim remoncie,
pałac został zmieniony w butikowy hotel z wytworną restauracją, a zaniedbany
park został zrewitalizowany.
Dzisiaj miło jest przejść
się pięknymi alejkami, posiedzieć nad stawem, podziwiać wspaniałą zieleń jaką spotykamy
tylko w maju!
Dlatego ten humus z bobu ze
świeżymi ziołami jest hołdem dla pięknej majowej zieleni.
I happen to live next to a beautiful, old palace and park.
For many years, the eighteen century neo gothic palace was used a
seat of a high school. Then it was closed, and a year ago, after some years of reconstruction, finally a
boutique hotel with a very good restaurant emerged. And the best of all the derelict
park was finally revitalized and opened to the public.
It is nice to go for a stroll in a park, sit by a pond, enjoy the
beautiful May greenery. As my windows overlook the park I am able to notice the
changes the seasons bring to the park.
To reflect the beautiful May greenery I prepared the hummus from
the first of the season favas. I made it the Polish way with lots of dill, ramps
and freshly made extra vergin, cold pressed canola oil.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
2 szklanki ugotowanego bobu
4-5 liści czosnku niedźwiedziego
olej rzepakowy
sok z cytryny
po 2 łyżki siekanego szczypioru, pietruszki i kopru
sól i pieprz
Bób gotujemy w wodzie z
koprem, czosnkiem i szczypiorem. Studzimy i z szarych osłonek wydobywamy
zielone środki.
Zielony bób przekładamy do
malaksera. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę, koper, liście czosnku
niedźwiedziego, szczypior i olej rzepakowy.
Miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodatkowo cytryną i olejem, do smaku.
Miksujemy aż pasta będzie bardzo gładka.
Przekładamy do słoiczka, na
wierzchu polewamy olejem. Przechowujemy w lodowce do tygodnia.
Ingredients:
2 cups cooked fava beans, green beans removed
from the pods
4-5 ramsons
cold pressed canola oil
lemon juice
2 tablespoons each: chopped chives , parsley
and dill
salt and pepper
Cook the favas in salted water together with dill, garlic and
chives . Cool the down and remove the green beans from the gray casings. .
Put the green beans into a food processor. Add
the lemon juice , parsley , dill , ramps, chives and canola oil . Blend until
smooth .
Season to taste with salt and pepper, add more lemon juice and oil, to taste. Blend
until the paste is very smooth.
Put the paste into a jar, pour some oil on top.
Store in the refrigerator up to a week .