WIOSENNY HUMMUS Z BOBU - SPRING FAVA BEAN HUMMUS




Mam to szczęście, że mieszkam koło pięknego, zabytkowego pałacu z rozległym parkiem wokół.

Przez wiele lat w neo-gotyckim pałacu z XVIII wieku mieściło się liceum. W zeszłym roku, po wieloletnim remoncie, pałac został zmieniony w butikowy hotel z wytworną restauracją, a zaniedbany park został zrewitalizowany.

Dzisiaj miło jest przejść się pięknymi alejkami, posiedzieć nad stawem, podziwiać wspaniałą zieleń jaką spotykamy tylko w maju!  

Dlatego ten humus z bobu ze świeżymi ziołami jest hołdem dla pięknej majowej zieleni.

I happen to live next to a beautiful, old palace and park.

For many years, the eighteen century neo gothic palace was used a seat of a high school. Then it was closed, and a year ago,  after some years of reconstruction, finally a boutique hotel with a very good restaurant emerged. And the best of all the derelict park was finally revitalized and opened to the public.

It is nice to go for a stroll in a park, sit by a pond, enjoy the beautiful May greenery. As my windows overlook the park I am able to notice the changes the seasons bring to the park.

To reflect the beautiful May greenery I prepared the hummus from the first of the season favas. I made it the Polish way with lots of dill,  ramps  and freshly made extra vergin, cold pressed canola oil.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

2 szklanki ugotowanego bobu
4-5 liści czosnku niedźwiedziego
olej rzepakowy
sok z cytryny
po 2 łyżki siekanego szczypioru, pietruszki i kopru
sól i pieprz

Bób gotujemy w wodzie z koprem, czosnkiem i szczypiorem. Studzimy i z szarych osłonek wydobywamy zielone środki.

Zielony bób przekładamy do malaksera. Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę, koper, liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i olej rzepakowy. 

Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodatkowo cytryną i olejem, do smaku. Miksujemy aż pasta będzie bardzo gładka.

Przekładamy do słoiczka, na wierzchu polewamy olejem. Przechowujemy w lodowce do tygodnia.

Ingredients:

2 cups cooked fava beans, green beans removed from the pods
4-5 ramsons
cold pressed canola oil
lemon juice
2 tablespoons each: chopped chives , parsley and dill
salt and pepper

Cook the favas  in salted water together with dill, garlic and chives . Cool the down and remove the green beans from the gray casings. .

Put the green beans into a food processor. Add the lemon juice , parsley , dill , ramps, chives and canola oil . Blend until smooth .

Season to taste with salt and pepper, add  more lemon juice and oil, to taste. Blend until the paste is very smooth.

Put the paste into a jar, pour some oil on top.

Store in the refrigerator up to a week .