Nie ma nic
lepszego na upalne dni niż granita. Wspaniały mrożony sok, tak typowy dla
Sycylii i bardzo tam popularny.
A że kupiłam
pomarańcze sycylijskie, o pięknym krwistoczerwonym kolorze, zrobienie granity
wydało się naturalnym krokiem.
Jedyne czego
na potrzeba to pomarańcze. Oczywiście z Sycylii.
xo
Składniki:
10 pomarańczy
sycylijskich na około 2 szklanki soku
Wykonanie:
Pomarańcze
myjemy, przekrajamy na pół i wyciskamy z nich sok.
Przelewamy
sok do płaskiego naczynia. Wkładamy naczynie do zamrażarki.
Kiedy sos
zmrozi się lekko, widelcem zdrapujemy zamarznięte kryształki i tak powtarzamy
co jakiś czas aby sok się nie zbrylił. Granita powinna mieś konsystencję
mokrego śniegu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
Podajemy w
wydrążonych połówkach pomarańczy. Ja na dno szklanek włożyłam połówki
pomarańczy, które wypełniłam granitą.