sobota, 24 maja 2014

GRANITA Z SYCYLIJSKICH POMARANCZY - BLOOD ORANGE GRANITA



Nie ma nic lepszego na upalne dni niż granita. Wspaniały mrożony sok, tak typowy dla Sycylii i bardzo tam popularny.

A że kupiłam pomarańcze sycylijskie, o pięknym krwistoczerwonym kolorze, zrobienie granity wydało się naturalnym krokiem.

Jedyne czego na potrzeba to pomarańcze. Oczywiście z Sycylii.

xo

Składniki:

10 pomarańczy sycylijskich na około 2 szklanki soku

Wykonanie:

Pomarańcze myjemy, przekrajamy na pół i wyciskamy z nich sok.

Przelewamy sok do płaskiego naczynia. Wkładamy naczynie do zamrażarki.

Kiedy sos zmrozi się lekko, widelcem zdrapujemy zamarznięte kryształki i tak powtarzamy co jakiś czas aby sok się nie zbrylił. Granita powinna mieś konsystencję mokrego śniegu.

Przekładamy ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.

Podajemy w wydrążonych połówkach pomarańczy. Ja na dno szklanek włożyłam połówki pomarańczy, które wypełniłam granitą.



1 komentarz:

  1. Przedwczoraj robiłam sorbet z czerwonych pomarańczy - bajka :)

    OdpowiedzUsuń