Taki curd jest bardzo przydatnym
dodatkiem, który znajdzie zastosowanie w wielu sytuacjach. Będzie doskonały na
śniadanie jako dodatek do grzanki.
A do deseru? Łyżka kremu w szybki i
łatwy sposób ożywi prosty kawałek ciasta lub mufinkę. Wystarczy upiec ciasto
kruche w formie na tarteletki, wypełnić
je kremem i przykryć mieszanką sezonowych owoców i wykwintny deser gotowy.
Dalej mam zachęcać? Wystarczy kilka składników. Można go zrobić z suszonych lub świeżych moreli. Suszone morele gotujemy w szklance wody i miksujemy, bądź gotujemy świeże morele, miksujemy i przecieramy przez sito.
xo
Składniki:
|
2
jajka
|
1
szklanka musu morelowego ze świeżych lub suszonych moreli
|
¼ szklanki
cukru
|
½
kostki masła
|
Wykonanie:
|
Jajka
ucieramy z cukrem w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do jajek
1 szklankę musu morelowego i gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po
przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.
|
Krem
przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki.
Dodajemy do kremu masło pokrojone na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć
masło z kremem.
Schładzamy
krem aż zgęstnieje.
|