KREM MORELOWY - APRICOT CURD


Taki curd jest bardzo przydatnym dodatkiem, który znajdzie zastosowanie w wielu sytuacjach. Będzie doskonały na śniadanie jako dodatek do grzanki.

A do deseru? Łyżka kremu w szybki i łatwy sposób ożywi prosty kawałek ciasta lub mufinkę. Wystarczy upiec ciasto kruche w formie na  tarteletki, wypełnić je kremem i przykryć mieszanką sezonowych owoców i wykwintny deser gotowy.

Dalej mam zachęcać? Wystarczy kilka składników. Można go zrobić z suszonych lub świeżych moreli. Suszone morele gotujemy w szklance wody i miksujemy, bądź gotujemy świeże morele, miksujemy  i przecieramy przez sito.

xo

Składniki:

2 jajka
1 szklanka musu morelowego ze świeżych lub suszonych moreli
¼ szklanki cukru
½ kostki masła

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem w misce nad garnkiem gotującej się wody. Dodajemy do jajek 1 szklankę musu morelowego i gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń a sos był gładki. Dodajemy do kremu masło pokrojone na małe kawałki i dokładnie mieszamy aby połączyć masło z kremem.

Schładzamy krem aż zgęstnieje.