Na chłodniejsze dni
polecam bigos z młodej kapusty gotowany z hiszpańską kiełbasą chorizo (czyt. czorizo)
o paprykowym podwędzanym smaku.
Chorizo, a właściwie
papryka, którą doprawiona jest kiełbasa nadała potrawie podwędzany smak,
dodatkowo wzmocniony hiszpańską papryką, którą dodałam do bigosu.
Hiszpańska papryka,
tzw. pimentón, to papryka o mocno podwędzanym smaku. Występuje w dwóch rodzajach:
słodka (dulce) i ostra (piccante) i dobrze jest mieć ją w zapasie dla dodania
hiszpańskiego charakteru potrawom.
xo
Porcja dla 6 – 8 osób
Składniki:
1 łyżka oleju
1 cebula
1 pęto kiełbasy
chorizo
1 ząbek czosnku
2 marchewki, grubo
pokrojone
1 pietruszka, grubo
pokrojona
1 kawałek selera,
pokrojony w kostkę
1 młody por
4 gałązki tymianku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka wędzonej
papryki
1 mała główka młodej
kapusty
zielona pietruszka
Wykonanie:
W dużym garnku
rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz chorizo pokrojone w plasterki i lekko
podsmażamy. Do garnka dodajemy marchew, por, seler i pietruszkę i ząbek czosnku
w łusce.
Podsmażmy chwilę,
dodajemy kapustę pokrojoną na małe kawałki, zalewamy połową szklanki wody,
dodajemy tymianek i paprykę wędzoną - pimentón. Doprawiamy wszystko pieprzem i
solą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Podajemy posypane listkami
pietruszki.