BIGOS Z MLODEJ KAPUSTY Z KIELBASA CHORIZO - STEWED CABBAGE WITH CHORIZO



Na chłodniejsze dni polecam bigos z młodej kapusty gotowany z hiszpańską kiełbasą chorizo (czyt. czorizo) o paprykowym podwędzanym smaku.

Chorizo, a właściwie papryka, którą doprawiona jest kiełbasa nadała potrawie podwędzany smak, dodatkowo wzmocniony hiszpańską papryką, którą dodałam do bigosu.

Hiszpańska papryka, tzw. pimentón, to papryka o mocno podwędzanym smaku. Występuje w dwóch rodzajach: słodka (dulce) i ostra (piccante) i dobrze jest mieć ją w zapasie dla dodania hiszpańskiego charakteru potrawom.

xo

Porcja dla 6 – 8 osób

Składniki:

1 łyżka oleju
1 cebula
1 pęto kiełbasy chorizo
1 ząbek czosnku
2 marchewki, grubo pokrojone
1 pietruszka, grubo pokrojona
1 kawałek selera, pokrojony w kostkę
1 młody por
4 gałązki tymianku
sól  morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka wędzonej papryki

1 mała główka młodej kapusty
zielona pietruszka

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz chorizo pokrojone w plasterki i lekko podsmażamy. Do garnka dodajemy marchew, por, seler i pietruszkę i ząbek czosnku w łusce.

Podsmażmy chwilę, dodajemy kapustę pokrojoną na małe kawałki, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy tymianek i paprykę wędzoną - pimentón. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.

Podajemy posypane listkami pietruszki.