To
najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwej drożdżówki. Ostatnio nadeszła pora
na pieczenie brioszki, bardzo delikatnej i puszystej, maślanej drożdżówki.
Kiedy jest czerstwa najlepiej zrobić z niej bostok.
To
bardzo dekadenckie śniadanie lub deser. Smak pistacji i truskawek w klasycznym
połączeniu.
Coś
jak pieczony tost po francusku: w środku miękki i puszysty, z zewnątrz chrupiący.
Posmarowałam
kromki brioszki kremem pistacjowym i posypałam je owsianą kruszonka z
pistacjami. Upieczona i jeszcze ciepła to niebo. Do tego sos truskawkowy to już
nie wiem jak to określić.
I am in a brioche baking
mood recently. Chocolate pistachio swirl brioche was sooo good that it woke up
the urge to bake plain brioches and use them up for the bostock when stale.
In this bostock I used the
classic combination of pistachios and strawberries. And here it is a brioche base
French toast – soft in the center and toasted and crunchy on the outside.
This is plain heaven.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Na
4-8 osób
Składniki:
krem
pistacjowy
1
szklanka pistacji
miód
lub syrop z agawy
olej
pistacjowy lub z pestek winogron
szczypta
soli
sok
z ½ cytryny
kruszonka
50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
szczypta soli
¼ szklanki brązowego cukru
garść pistacji
sos truskawkowy z przepisu tutaj
Do
miksera wkładamy składniki na krem: pistacje, syrop z agawy, olej, sól i sok z
cytryny. Miksujemy wszystko aż składniki się rozdrobnią i masa zrobi się
gładka.
Przygotowujemy kruszonkę. W
miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak wyżej, za
każdym razem dobrze ubijając, zanim dodamy kolejny składnik. Na koniec dodajemy
pistacje.
Na blaszce do pieczenia układamy kromki brioszki,
każdą kromkę smarujemy 1 łyżką kremu z pistacji. Posypujemy wierzch kruszonką
owsianą i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni a grzanki
będą chrupiące.
Podajemy z sosem truskawkowym.
For 4-8 portions
Ingredients:
pistachio cream
1 cup pistachios
honey or agave syrup
pistachio oil or grapeseed
pinch of salt
juice of ½ lemon
crumble:
50 g of butter at room
temperature
6 tablespoons flour
6 tablespoons oatmeal
2 tablespoons of oat bran
big pinch of salt
¼ cup brown sugar
a handful of pistachios
strawberry coulis from the
recipe here
Put the ingrediens for the
cream in a blender: pistachioes, agave syrup, oil, salt and lemon juice. Blend
all the ingredients until well chopped and the cream becomes smooth.
In a bowl with a spatula beat
the butter then add all the ingredients in the order as above, beating well before
you add the next ingredient. At the end blend in the pistachios.
Serve with strawberry coulis.