OGÓRKI MAŁOSOLNE - SLIGHTLY FEREMENTED CUCUMBERS



Kiszenie to znany od pokoleń sposób konserwowania żywności, dzięki któremu dzięki któremu świeże ogórki przekształcają się w pełne probiotyków i witamin skladniki, które dostarczają nam mnóstwo zdrowotnych składników tak przydatnych w zimowych miesiącach. Ale, ale, latem ogórki małosolne to pyszny dodatek do grilla i nie tylko, też pełen prozdrowotnych właściwości.
Ogórki kiszone i małosolne są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
W dzisiejszym przepisie połączyłam klasyczne składniki: czosnek, koper i chrzan z liśćmi selera i nasionami selera z przepisu mojej mamy. 

Fermenting has been known for generations a way of preserving food. Here  fresh cucumbers are transformed into full of probiotics and vitamins foods that provide us with a lot of healthy ingredients that are so useful in the winter months.
Yet, in the summer the slightly soured cucumbers  are a delicious ingredient of our menus, also full of healthy properties.
Fermented cucumbers are easy to digest, help to detox the body, help digestion, promote better absorption of nutrients, enhance the immune system, lower blood pressure and cholesterol levels, just to name a few.
In today's recipe I combined the classic ingredients: garlic, dill and horseradish with celery leaves and celery seeds from my mother's recipe.
Enjoy!
Lilia, xoxo

Składniki:

ogórki gruntowe
czosnek
gałęzie kopru  
liście selera
nasiona selera
chrzan korzeń
liście chrzanu
sól i woda, w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody

opcjonalnie:
liście czarnej porzeczki
liście wiśni
liście dębu

Ogórki myjemy bardzo dokładnie.

Układamy ogórki w słoiku na sztorc, upychamy mocno, dodajemy ząbki czosnku, koper i jedną gałązkę selera, kawałek korzenia chrzanu i liść chrzanu.

Zalewamy wszystko przegotowaną wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Odstawiamy, możemy jeść już następnego dnia. Wtedy są najlepsze!

Ingredients:

10-15 garden cucumbers
2 cloves of garlic
1 branch of dill
1 celery leaf
1 tsp celery seed
1 2 inch piece of horseradish root
1 horseradish leaf
salt and water in a ratio of 1 tablespoon of salt per 4 cups of water

optional:
blackcurrant leaves
cherry leaves
oak leaves

Wash the cucumbers thoroughly.

Put the cucumbers upright  in a glass of crock jar,squeeze as many as you can, add garlic cloves, dill and a sprig of celery. Add the horseradish root and leaf and sprinkle the celery seeds all over.

Mix the water with the salt and pour over the cucumbers. Cover and let stand for a few days.

I like them best on the next day!