Kiszenie to znany od
pokoleń sposób
konserwowania żywności, dzięki któremu dzięki któremu świeże ogórki przekształcają się w pełne
probiotyków i witamin skladniki, które dostarczają nam mnóstwo zdrowotnych składników
tak przydatnych w zimowych miesiącach. Ale, ale, latem ogórki małosolne to pyszny dodatek do grilla i nie tylko, też pełen
prozdrowotnych właściwości.
Ogórki kiszone i małosolne są lekkostrawne, wspomagają organizm w
oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu
substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi
i poziom cholesterolu.
W dzisiejszym
przepisie połączyłam klasyczne składniki: czosnek, koper i chrzan z liśćmi
selera i nasionami selera z przepisu mojej mamy.
Fermenting has been known for generations a way of
preserving food. Here fresh cucumbers
are transformed into full of probiotics and vitamins foods that provide us with a
lot of healthy ingredients that are so useful in the winter months.
Yet, in the summer the slightly soured cucumbers are a delicious ingredient of our menus, also full of healthy
properties.
Fermented cucumbers are easy to digest, help to detox the
body, help digestion, promote better absorption of nutrients, enhance the
immune system, lower blood pressure and cholesterol levels, just to name a few.
In today's recipe I combined the classic ingredients:
garlic, dill and horseradish with celery leaves and celery seeds from my
mother's recipe.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
ogórki
gruntowe
czosnek
gałęzie
kopru
liście
selera
nasiona
selera
chrzan
korzeń
liście
chrzanu
sól i
woda, w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody
opcjonalnie:
liście
czarnej porzeczki
liście
wiśni
liście
dębu
Ogórki
myjemy bardzo dokładnie.
Układamy
ogórki w słoiku na sztorc, upychamy mocno, dodajemy ząbki czosnku, koper i
jedną gałązkę selera, kawałek korzenia chrzanu i liść chrzanu.
Zalewamy
wszystko przegotowaną wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Odstawiamy,
możemy jeść już następnego dnia. Wtedy są najlepsze!
Ingredients:
10-15
garden cucumbers
2 cloves
of garlic
1 branch
of dill
1 celery
leaf
1 tsp celery
seed
1 2 inch
piece of horseradish root
1 horseradish
leaf
salt and
water in a ratio of 1 tablespoon of salt per 4 cups of water
optional:
blackcurrant
leaves
cherry leaves
oak
leaves
Wash the
cucumbers thoroughly.
Put the
cucumbers upright in a glass of crock
jar,squeeze as many as you can, add garlic cloves, dill and a sprig of celery. Add the horseradish root
and leaf and sprinkle the celery seeds all over.
Mix the
water with the salt and pour over the cucumbers. Cover and let stand for a few
days.
I like them best on the next day!