Miesiąc temu poproszono mnie o pomoc w
przygotowaniu rocznicy istnienia sklepu z wyposażeniem kuchni i produktami spożywczymi.
Ideą było by móc wyeksponować produkty ze sklepu: oliwy i octy, francuskie
tapenady i pasty, musztardy oraz kremy na bazie czekolady.
Menu było proste: grzanki z tapenadami i
różnymi dodatkami do nich pasującymi, grillowane skrzydełka w marynacie z
musztardy, pieczone ziemniaki z pesto, brioszka z kremem czekoladowo-pistacjowym
i cobbler z rabarbaru.
Tutaj pokazuję grzanki z tapenadą z
czarnych oliwek z serkiem kremowym i pomidorkami konfitowanymi.
About a month ago I was asked to help
with preparation of menu for the anniversary of a shop selling kitchen utensils
and some high quality foodstuffs.
The idea was to highlight the ingredients you could find
in the shop: olive oil, vinegars, French tapenades and spreads, mustards,
chocolate creams.
The menu I proposed was quite simple:
bruschettas with tapenades and fitting additions, barbequed chicken wings in
mustard marinade, roasted potatoes in basil pesto, chocolate pistachio brioche
and rhubarb and orange cobbler.
I would want to feature one of the menu
items here i.e. bruschetta with black olive tapenade, cream cheese and confit
tomatoes.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
1 ciabatta lub bagietka
tapenada z czarnych oliwek
twarożek wiejski
śmietankowy
pomidorki koktajlowe confit
świeży tymianek
Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na
grillu lub grillowej patelni.
Na grzance umieszczamy warstwę tapenady. Na tapenadzie
rozsmarowujemy serek śmietankowy i na wierzchu dodajemy pomidorek confit.
Posypujemy listkami tymianku.
Konfitowane pomidorki:
1 szklanka pomidorków koktajlowych
½ szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta ostrej papryki
Umyte pomidorki i pozostałe składniki umieszczamy w płaskim rondlu
o dużym dnie lub w patelni i gotujemy na małym ogniu aż pomidorki zaczną pękać
i płyn osiągnie gęstość syropu.
Przekładamy do słoika. Przechowujemy do
tygodnia w lodowce.
Ingredients:
1 ciabatta or baguette
a jar of of black olives tapenade
cream cheese cream
confit cherry tomatoes
fresh thyme
Cut the bread into slices. Sprinkle
the slices with the olive oil and broil
on the grill or grill the bread on a grilling pan.
Spread a layer of tapenade on the toasted bread and then add a thin
layer of cream cheese. Add the confit tomato on top and sprinkle with some thyme
leaves.
confit tomatoes:
1 cup cherry tomatoes
½ cup olive oil
1 clove of garlic
salt and pepper
1 sprig of thyme
1 teaspoon brown sugar
a pinch of cayenne pepper
Wash the tomatoes and put
them in a shallow saucepan together with
the remaining ingredients. Cook over low heat until tomatoes begin to burst and
the liquid reaches a density of syrup.
Transfer the tomatoes in a jar, pour
some more olive oil on top. Keeps up to a week in the refrigerator.