W końcu mamy obfitość owoców jagodowych i zrobienie takiego śniadania to po prostu konieczność.
Naprawdę warto!
I have not made granola for quite some time, and when I saw similar cheesecakes on Green Kitchen Stories blog, I knew I had to make them.
We finally have abundance of berries and stone fruits, so making this breakfast is a must.
It is really worth a try! Enjoy!
Lilia, xoxo
Porcja na 4-8 osób
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
¼ szklanki migdałów posiekanych
¼ szklanki komosy ryżowej
2 łyżki sezamu (biały lub czarny)
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli
1 łyżka miodu (najlepiej malinowego)
1 łyżka oleju migdałowego
250 g twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku cytrynowego
Owoce jagodowe i pestkowe: morele, jagody, truskawki, maliny, jeżyny
Mieszamy składniki płatków owsianych z miodem i olejem. Doprawiamy
płatki odrobiną soli i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostawiamy w
wyłączonym piekarniku przez następne 10 minut.
Twaróg
miksujemy z jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owoce
myjemy i kroimy w małe kawałki.
Na dno słoiczka lub szklanki wkładamy 2 łyżki granoli. Na wierzch
wykładamy 2-3 łyżki serka z jogurtem. Na wierzchu ozdobnie układamy owoce.
Przyozdabiamy miętą, cytrynowym tymiankiem i ziarenkami czarnego sezamu.
Ingredients:
1 cup oatmeal
½ cup oat bran
¼ cup chopped almonds
¼ cup quinoa
2 tablespoons sesame seeds (white or black)
2 tablespoons of flaxseeds
pinch of salt
1 tablespoon of fermented honey
1 tablespoon almond oil or grapeseed oil
250 g of the curd or cottage cheese
1 cup plain yogurt
2 tbs lemon juice
Berries and stone fruits: apricots, blueberries, strawberries, raspberries, blackberries
Mix the dry ingredients:
oatmeal and other grains with honey and oil. Season with a little salt and bake
at 350F degrees for 15 minutes. Leave in the oven for another 10-15 minutes.
Blitz the cottage
cheese with yogurt until smooth.
Sort, wash the
fruit and cut into small, uniform pieces.
Put 2 tablespoons of the granola at the bottom of the jar or verrine.
On top place 2-3 tablespoons of cheese and yogurt mix. Decoratively arrange the
fruit on top of the cheese.
Decorate the to with mint and lemon thyme and black sesame seeds.