GRANOLA Z JOGURTEM I OWOCAMI - GRANOLA WITH YOGURT AND BERRIES



Dawno nie robiłam granoli, więc kiedy zobaczyłam te piękne serniczki na blogu Green Kitchen Stories, musiałam zrobić podobne.

W końcu mamy obfitość owoców jagodowych i zrobienie takiego śniadania to po prostu konieczność.
Naprawdę warto!

I have not made granola for quite some time, and when I saw similar cheesecakes on Green Kitchen Stories blog, I knew I had to make them.

We finally have abundance of berries and stone fruits, so making this breakfast is a must.

It is really worth a try!  Enjoy!

Lilia, xoxo


Porcja na 4-8 osób

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
¼ szklanki migdałów posiekanych
¼ szklanki komosy ryżowej
2 łyżki sezamu (biały lub czarny)
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli
1 łyżka miodu (najlepiej malinowego)
1 łyżka oleju migdałowego

250 g twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku cytrynowego

Owoce jagodowe i pestkowe: morele, jagody, truskawki, maliny, jeżyny


Mieszamy składniki płatków owsianych z miodem i olejem. Doprawiamy płatki odrobiną soli i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez następne 10 minut.

Twaróg miksujemy z jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Owoce myjemy i kroimy w małe kawałki.

Na dno słoiczka lub szklanki wkładamy 2 łyżki granoli. Na wierzch wykładamy 2-3 łyżki serka z jogurtem. Na wierzchu ozdobnie układamy owoce. Przyozdabiamy miętą, cytrynowym tymiankiem i ziarenkami czarnego sezamu.

Serves 4-8 people

Ingredients:

1 cup oatmeal
½ cup oat bran
¼ cup chopped almonds
¼ cup quinoa
2 tablespoons sesame seeds (white or black)
2 tablespoons of flaxseeds
pinch of salt
1 tablespoon of fermented honey
1 tablespoon almond oil or grapeseed oil

250 g of the curd or cottage cheese
1 cup plain yogurt
2 tbs lemon juice

Berries and stone fruits: apricots, blueberries, strawberries, raspberries, blackberries

Mix the dry ingredients: oatmeal and other grains with honey and oil. Season with a little salt and bake at 350F degrees for 15 minutes. Leave in the oven for another 10-15 minutes.

Blitz the cottage cheese with yogurt until smooth.

Sort, wash the fruit and cut into small, uniform pieces.

Put 2 tablespoons of the granola at the bottom of the jar or verrine. On top place 2-3 tablespoons of cheese and yogurt mix. Decoratively arrange the fruit on top of the cheese.

Decorate the to with mint and lemon thyme and black sesame seeds.