Nabrałam ochoty by zrobić te lody po
obejrzeniu filmu „To skomplikowane”. Autorką wszystkich potraw była Susan
Spungen. W jednej ze scen, główna bohaterka, grana przez Meryl Streep podawała
je gościowi na kolacji.
Otóż, zainspirowana filmem, zrobiłam moją
wersję tych lodów.
Od lat miód lawendowy należy do moich
ulubionych. Ilekroć byłam w Prowansji przywoziłam słoik tego pysznego miodu.
Ale równie pyszny miód lawendowy można dostać w Chorwacji, hodują go szczególnie
na wyspie Hvar.
Użyłam malej ilości kwiatów lawendy.
Dodatkowo ożywiłam smak skórką i sokiem z cytryny, a nad całością dominuje
delikatnie lawendowy smak miodu.
A teraz biorę się za lody po polsku, z
solonego miodu lipowego.
The
idea for me to make the lavender honey ice cream comes from the movie „That’s
Complicated”. In one of the scenes, Meryl Streep makes such ice cream for her
architect guest.
Very
inspiring taste for me, as lavender honey is ampong my favorite. Any time I
used to go th Provence the lavender honeys was on my purchase list. As it turns
out, however, delicious lavender honey can be found in Croatia, especially on
the Island Hvar.
For
the ice cream I used a tiny amount of lavender flowers, brightened thetaste
withlemon juice and zest. Yet predominant taste is the lavender honey.
Now
I am off to maketypically POlish tasting ice cream: salted linden honey.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
|
1
szklanka śmietany kremówki
½
łyżeczki kwiatów lawendy
3
żółtka
2
łyżki ksylitolu
skórka
i sok z jednej cytryny
½
szklanki miodu lawendowego
|
1
szklanka mascarpone
|
Zagotowujemy śmietanę z lawendą. Odstawiamy
na około pół godziny by śmietana naciągnęła aromatem lawendy.
Ucieramy żółtka z ksylitolem w misce nad
garnkiem gotującej się wody do czasu gdy zgęstnieją, dodajemy śmietanę oraz
skórkę i sok z cytryny. Gotujemy przez pięć minut ciągle mieszając.
|
Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć
się zanieczyszczeń a sos był gładki. Dodajemy do kremu miód lawendowy
dokładnie mieszając.
Przekładamy krem do płaskiego pojemnika lub
torebki z zamkiem. Mrozimy przez noc lub minimum 2 godziny.
Zmrożony krem dzielimy na mniejsze kawałki,
przekładamy do miksera, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką i puszysta
masę.
Przekładamy do pojemnika i przechowujemy w
zamrażarce.
|
Ingredients:
1 cup heavy cream
½ teaspoon of lavender flowers
3 egg yolks
2 tablespoons of birch sugar
zest and juice of one lemon
½ cup of lavender honey
1 cup mascarpone
Boil the cream with lavender flowers. Let stand for about half an hour
for cream to get infused with aroma of lavender.
In a bowl over a pan of boiling water beat the yolks with birch sugar
until they thicken, add cream together with lavender flowers, zest and lemon
juice. Cook for five minutes more stirring constanty.
Pass the cream through a fine sieve to get rid of impurities so that the
sauce to be smooth. Add the
lavender honey mixing thoroughly.
Put the cream into a flat container or a zip lock bag. Freeze overnight
or for at least 2 hours.
Chop the frozen cream roughly, put in a blender add mascarpone and mix get a smooth and fluffy
mass.
Transfer into a container and store in the freezer.
|