Wiem, że pogoda temu nie sprzyja, ale za
kilka dni będzie jak znalazł. Nie spotkałam jeszcze niczego, co by lepiej
gasiło pragnienie niż ta pyszna i orzeźwiająca, pochodząca z Ameryki
Południowej, woda.
Zrobiona z melona, lekko anyżkowa,
aromatyczna. Nie ma nic lepszego, co by mogło ugasić pragnienie w upalny, letni
dzień.
I
have not yet met a better thirst quencher than agua fresca. Tthis refreshing,
delicious „water”; not overly sweet, with slightly anise flavor with replenish the water like in
an instant.
What a treat!
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
4
szklanki melona miodowego, obranego, wydrążonego i pokrojonego na kawałki
2
szklanki wody
4
gałązki bazylii
2
gałązki estragonu
sok i
skórka starte z 2 limonek
2
łyżki ksylitolu, stewii lub syropu z agawy
szczypta
soli
Przygotowujemy
w dwóch partiach. Połowę składników wkładamy do miksera i miksujemy na
gładko.
Przecedzamy
przez sito, lekko uciskając.
Powtarzamy
czynności z drugą częścią składników.
Przelewamy
do dzbanka, dodajemy kostki lodu i podajemy.
|
Ingredients:
4 cups honeydew melon, peeled, scooped
and cut into cubes
2 cups water
4 sprigs basil
2 sprigs tarragon
juice and zest of 2 limes
2 tablespoons of birch sugar, stevia or
agave syrup
a pinch of salt
We prepare the agua fresca in two
parts. Divide the ingredients in half, put them in a blender and whizz until the ingredients are mixed well and achieve
slushy state.
Scrape out from the blender into a strainer
and strain pushing lightly on the solids to extract the liquid. Discard the
solids
Repeat with the other half of the
ingredients.
Pour the water into the jar, add ice
cubes and serve.
|