NEKTARYNY I JAGODY PIECZONE POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ - NECTARINES AND BLUEBERRIES COCONUT CRUMBLE




Chciałam upiec tartę z nektarynek i jagód, ale uznałam, że prościej będzie zapiec je pod kruszonką. Zrobiłam kruszonkę w wersji wegańskiej z użyciem oleju kokosowego z wiórkami kokosowymi i pokruszoną chałwą.

Zdrowe i smaczne, odpowiednie na śniadanie i na deser. Ktoś chętny?

I have been thinking about making nectarine blueberry pie for quite some time. Yet I chose the easy way, why not to bake the fruit under the crumble.

And the crumble full of coconut flavor, sweetened with halva and coconut flakes. Healthy oatmeal and bran can be accompanied with other grains like quinoa and chia.

The crumble turned out to be lucious, healthy and delicious. Perfect for summer breakfast of dessert. Anyone interested?

Enjoy!

Lilia, xoxo

Składniki:

4 nektarynki
1 szklanka jagód
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru z brzozy (lub inny)
1 łyżeczka skrobii

kruszonka
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki płatków owsianych
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki pokruszonej chałwy
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nektarynki myjemy i kroimy na 8-16 części. Jagody płuczemy. Przekładamy owoce do miski, dodajemy skórkę i sok z cytryny, cukier z brzozy i skrobię ziemniaczaną.

W osobnej misce łączymy ze sobą otręby i płatki owsiane, kokos, chałwę, sól, wanilię i olej kokosowy.

Przekładamy owoce do żaroodpornego naczynia i posypujemy je kruszonką.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy polane strużką syropu malinowego.

Ingredients:

4 nectarines
1 cup blueberries
zest and juice of one lemon
2 tablespoons of birch sugar (xylitol) or other sweetener like stevia or palm sugar
1 teaspoon of corn starch

crumble:
4 tablespoons of oat bran
4 tablespoons of oatmeal
8 tablespoons of grated coconut
2 tablespoons of crushed halva
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons of coconut oil
1 teaspoon vanilla extract

Wash the nectarines and cut into 8-16 pieces. Rinse the blueberries. Put the fruit in a bowl, add the zest and lemon juice, sugar and corn starch.

In a separate bowl combine together the bran and the oatmeal, add the coconut and crushed halva, salt, vanilla and coconut oil. Mix well.

Put the fruit into an ovenproof dish and then cover them with the prepared crumble.

Bake for 30 minutes at 180 degrees.

Serve with raspberry syrup.