Chciałam
upiec tartę z nektarynek i jagód, ale uznałam, że prościej będzie zapiec je pod
kruszonką. Zrobiłam kruszonkę w wersji
wegańskiej z użyciem oleju kokosowego z wiórkami kokosowymi i pokruszoną chałwą.
Zdrowe i smaczne, odpowiednie na śniadanie i na deser. Ktoś chętny?
I have
been thinking about making nectarine blueberry pie for quite some time. Yet I chose
the easy way, why not to bake the fruit under the crumble.
And
the crumble full of coconut flavor, sweetened with halva and coconut flakes.
Healthy oatmeal and bran can be accompanied with other grains like quinoa and
chia.
The
crumble turned out to be lucious, healthy and delicious. Perfect for summer
breakfast of dessert. Anyone interested?
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
4
nektarynki
1
szklanka jagód
skórka
i sok z jednej cytryny
2
łyżki cukru z brzozy (lub inny)
1
łyżeczka skrobii
kruszonka
4
łyżki otrębów owsianych
4
łyżki płatków owsianych
8
łyżek wiórków kokosowych
2
łyżki pokruszonej chałwy
1/4
łyżeczki soli
2
łyżki oleju kokosowego
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nektarynki myjemy i kroimy
na 8-16 części. Jagody płuczemy. Przekładamy owoce do miski, dodajemy skórkę i
sok z cytryny, cukier z brzozy i skrobię ziemniaczaną.
W osobnej misce łączymy ze
sobą otręby i płatki owsiane, kokos, chałwę, sól, wanilię i olej kokosowy.
Przekładamy owoce do
żaroodpornego naczynia i posypujemy je kruszonką.
Pieczemy przez 30 minut w
temperaturze 180 stopni.
Podajemy polane strużką
syropu malinowego.
Ingredients:
4
nectarines
1 cup
blueberries
zest
and juice of one lemon
2
tablespoons of birch sugar (xylitol) or other sweetener like stevia or palm
sugar
1
teaspoon of corn starch
crumble:
4
tablespoons of oat bran
4
tablespoons of oatmeal
8
tablespoons of grated coconut
2
tablespoons of crushed halva
1/4
teaspoon salt
2
tablespoons of coconut oil
1
teaspoon vanilla extract
Wash
the nectarines and cut into 8-16 pieces. Rinse the blueberries. Put the fruit
in a bowl, add the zest and lemon juice, sugar and corn starch.
In a
separate bowl combine together the bran and the oatmeal, add the coconut and
crushed halva, salt, vanilla and coconut oil. Mix well.
Put
the fruit into an ovenproof dish and then cover them with the prepared crumble.
Bake
for 30 minutes at 180 degrees.
Serve with
raspberry syrup.