Nowa wersja sosu
truskawkowego. Bardzo prosty w wykonaniu. Słodzony cukrem z brzozy –
ksylitolem, który ma niski indeks glikemiczny i wszystkie dobroczynne,
zdrowotne właściwości soku z brzozy.
Poza sezonem dobrze go zrobić
z truskawek mrożonych (zbieranych w szczycie sezonu) J. Sos może być podstawą do
smoothie.
Sos z lekką, pieprzową nutą.
Smak pieprzu bardzo podnosi smak owoców jagodowych, szczególnie uwielbiam go w
truskawkach.
Osobiście nie żałuję pieprzu
gdy dodaję go do tego sosu, ale warto uważać by nie zdominował smaku truskawek.
My strawberry coulis revisited. Very
easy to prepare. Sweetened with my favorite birch sugar , which has got a low
glycemic index and all the healthy benefitis of the birch sap.
Out of the season it can be made
using the frozen strawberries (these are usually picked at the height of the
season, so are very ripe). The sauce is th perfect base for smoothies, sauces, sorbets, ice
creams and whatever you could think of.
This sauce has got a slightly
peppery note. Taste of the black pepper lifts and complements the taste of the berries,
and I especially love it with strawberries.
I personally do not skimp on the
pepper when I grind it into the sauce, but be careful so that the pepper does
not dominate the strawberry taste too much.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
|
|
0,5 kg świeżych lub
mrożonych truskawek
|
|
sok z ½ cytryny
|
|
2-3 łyżki cukru z brzozy
duża szczypta świeżo zmielonego
pieprzu
|
|
Truskawki miksujemy i przekładamy
do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).
Dodajemy sok z cytryny,
pieprz i cukier z brzozy.
Zagotowujemy, a następnie
przecieramy przez sito.
Przekładamy z powrotem
do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
|