Nic na to nie mogę poradzić, mam słabość do kwiatów jadalnych. Bardzo podkreślają odświętny charakter
potraw oraz nadają im wiele smaku.
Inspiracją dla tej sałatki były kwiaty rzodkiewki oraz delikatnie ubarwione
rzodkiewki, które kupiłam od zaprzyjaźnionego hodowcy kwiatów, sałat i ziół.
Delikatne kolory skojarzyły mi się z latem. Na dodatek na moim balkonie
zakwitły chabry i szczypiorek.
Będzie z nich piękna sałatka, w sam raz na powitanie lata. Jak postanowiłam, tak i zrobiłam.
Ta sałatka to smaki i kolory lata. Chrupka, lekka, delikatna i świeża.
I have to admit, I have the weakness for edible flowers.In a very easy and
beautiful way they make the food look festive and taste great!
I was inspired to make this salad when I purchased delicately colored
radish flowers and similarly colored radishes.
Subdued colors of the radishes
are right within the summer palette. On top of that my chives and cornflowers
that I grow on my balcony started to bloom.
OK, this seems like a
perfect timing to prepare a salad with which to welcome summer.
And so it is, my summer salad - crunchy, light, delicate and fresh.
And so it is, my summer salad - crunchy, light, delicate and fresh.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
12 rzodkiewek
8 małych ogórków
główka sałaty dębolistnej zielona
główka sałaty dębolistnej czerwona
sok z cytryny
sól i pieprz
ocet malinowy
sól i pieprz
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
kwiaty jadalne: kwiaty rzodkiewki i szczypiorku, chabry
4 łyżki nasion białego sezamu
Rzodkiewki szatkujemy na plasterki o grubości 0,75 mm. Ogórki obieramy i
szatkujemy w poprzek na plasterki o grubości 0,75 mm.
Rozdzielamy liście sałaty, myjemy dokładnie i osuszamy.
Przygotowujemy sos: mieszamy ocet malinowy z olejem lnianym i doprawiamy
solą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą liście sałaty z rzodkiewką i ogórkiem, skrapiamy
sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą.
Na talerze wykładamy wymieszane warzywa, skrapiamy sałatę sosem malinowym.
Wierzch posypujemy białym sezamem oraz płatkami kwiatów.
For 4 people
Ingredients:
12 radishes
8 young cucumbers
1 head oak leaf lettuce – green
1 head oak leaf lettuce – red
juice of one lemon
salt and pepper
for the dressing:
¼ cup raspberry pulp vinegar
salt and pepper
4 tablespoons of flaxseed or canola oil
edible flowers: radish and chive flowers, cornflowers
4 tablespoons white sesame seeds
Clean the radishes and shave them into very thin slices. Peel the cucmbers
and and shave them crosswise into very thin slices.
Separate the lettuce leaves, wash them thoroughly and dry in a salad
spinner.
Mix the raspberry vinegar, salt and pepper and oil to form the dressing.
In a bowl combine the lettuce leaves with radish and cucumber slices.
Sprinkle with lemon juice and season with salt an pepper.
Arrange the salad on four plates and drizzle with rspberry vinegar.
Sprinkle with white sesame seeds and flower petals.