Dzięki lodom wspaniale można się schłodzić.
I mimo, że lato nas nie rozpieszcza temperaturami odkryłam w sobie pasję
robienia lodów. Nawet po raz pierwszy w tym roku zrobiłam lody w maszynce do
lodów, a mam ją chyba z 10 lat.
Lipiec to nie tylko miesiąc kwitnących
lip ale też lasów pełnych jagód. Zrobiłam lody z solonego miodu lipowego i były
niezwykle.
Za to z jagód zrobiłam dzisiejsze lody i
dla odmiany w wersji wegańskiej. Niezbyt
słodkie, o głębokim aromacie jagód i limonek.
I to właśnie te lody zrobiłam w maszynce
do robienia lodów, dzięki temu otrzymały kremową strukturę. Trudno o lepszy
przysmak.
It
is the ice cream that helps us keep cool during the hot summer. Despite the summer
being cool this year I discovered the passion for making ice cream. This year
is the first time I used the ice cream maker ever – and I have had it for many
years now!
July
here is not only the the month of bloomig linden trees but the forests full of
wild blueberries. I have already made salted linden honey ice cream and it was
spectacular!
And
I used the blueberries to make the ice cream here, the vegan version. Not too
sweet with a deep blueberry and lime aroma.
This
is the ice cream I made in the ice cream maker, what resulted in the creamiest ice
cream ever. A true treat!
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
2
szklanki jagód lub borówek
1/2 szklanki pasty sezamowej
1/2 szklanki pasty sezamowej
1
szklanka mleczka kokosowego
skórka
i sok z dwóch limonek
1-2
łyżki syropu z agawy
tabliczka białej czekolady (w wersji wegetariańskiej) opcjonalnie
Jagody
myjemy, przekładamy do rondla i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy do
rondla mleczko kokosowe, pastę sezamową, opcjonalnie - białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, otartą
skórkę i sok z limonek oraz syrop z agawy. Gotujemy na małym ogniu do
rozpadnięcia się owoców.
Sprawdzamy
czy odpowiada nam słodycz i ewentualnie dosładzamy. Zdejmujemy masę z ognia i
studzimy lekko. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Wersja
bez maszynki do lodów
Przekładamy
krem do płaskiego pojemnika lub torebki z zamkiem. Mrozimy przez noc lub
minimum 3-4 godziny.
Zmrożony
krem dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miksera i miksujemy na gładką
i puszystą masę.
Wersja
w maszynce do lodów
Przekładamy
krem do naczynia i wstawiamy do lodówki. Schładzamy przez noc.
Postępujemy
zgodnie z instrukcją do maszynki do lodów.
Przekładamy
do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.
Ingredients:
2 cups wild blueberries
or blueberries
1/2 cup tahini
1 cup coconut milk
zest and juice of two
limes
1-2 tablespoons agave
syrup
1 bar of white chocolate (for vegetarian version) optional
1 bar of white chocolate (for vegetarian version) optional
Rinse
the blueberries under running water and put them into a saucepan. Bring to a
boil then reduce the heat and add to the saucepan the coconut milk, tahini , optionally - white
chocolate broken into smaller pieces, zest and lime juice and agave syrup. Cook
over low heat until the berries fall apart.
Check
the sweetness and correct by adding agave syrup. Remove the pan from the heat and put aside to cool. Then transfer into a
blender and mix until smooth.
Version 1 - no ice
cream maker
Put the cream into a
flat container or a zip lock bag. Freeze overnight or for a minimum of 3-4
hours.
Break the frozen cream into
smaller pieces, put into a blender and
blend until smooth and fluffy.
Version 2 – ice cream
machine
Put the cream into a
container and chill in the refrigerator overnight. Follow the instruction for
the ice cream maker.
Transfer the ice cream
into the container and store in the freezer.