Od wielu wegan słyszałam, że marzą by
móc zjeść ciasto, takie zwykłe, biszkoptowe. Wynaleziono wiele sposobów na
pieczenie ciastek bez użycia jajek. Jednym z ostatnio odkrytych jest
wykorzystanie wody z gotowania fasoli.
Aquafaba, tak to się nazywa, jest
prawdziwym wybawieniem. Przeczytałam o tym na blogu cudownej Kingi, Green Morning.
Znajdziecie tam nie tylko pyszne przepisy kuchni wege ale też jedne z najpiękniejszych
fotografii kulinarnych w sieci. Za kilkanaście dni wybieram się do Kingi na warsztaty :)
Od razu wykorzystałam aquafabę do
zrobienia musu czekoladowego oraz musu truskawkowego.
Dzisiaj też zrobiłam ciasto wykorzystując
aquafaba. Wybór padł na moje ulubione ciasto - finansjerkę/friand w wersji wegańskiej. Mamy
tu bardzo zdrowe, pyszne ciasto bez jajek, bez masła i bez glutenu. A smak bardzo podobny do oryginału.
I
heard many times from vegans that they often dream about being able to eat a
cake, like a sponge cake. There are many ways to make the cakes without the eggs,
and the one discovered recently, and probably the best, is using the water from
the cooked beans.
Let
me tell you about aquafaba, the water drained from the jar of garbanzo beans or
cannelinis. I learned about it from the wonderful Kinga in her blog GreenMorning, where she not only shares delightful vegetarian/vegan recipes but
takes ones of the most beautiful culinary pictures on the web.
As
soon as I read about it I used the aquafaba to make the mousses – chocolate mousse
and strawberry mousse. But there seems to be so many different uses for
aquafaba.
Today
I made financiers/friands in vegan version. The aim was to make the cake gluten
free, without eggwhites and butter, but with similar taste. And I tell you what –
it did work!
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na jedno ciasto w tortownicy o średnicy 20
cm
Składniki:
½
szklanki oleju z prażonych migdałów
½
szklanki mąki kokosowej
½
szklanki mielonych migdałów
½ szklanki
wody od cieciorki lub fasolki (agua faba)
½
szklanki brązowego cukru
1
szczypta soli
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
W
misce przesiewamy mąkę kokosową oraz mąkę migdałową z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Jeżeli nie
mamy mąki z migdałów możemy zmiksować 1/2 szklanki blanszowanych migdałów z ½ szklanki mąki i
proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.
Ubijamy agua faba z cukrem, wanilią i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany. Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy.
Dodajemy olej migdałowy i mieszamy dokładnie.
Masę
przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 st. C przez około 30 minut.
Sprawdzamy
patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po
ostudzeniu ciasta przyozdabiamy je owocami jagodowymi: malinami, jagodami,
jeżynami, czerwoną i białą porzeczką. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Dla jedzących normalnie proponuję wykorzystać białka i stopione masło jak w przepisie tutaj.
Dla jedzących normalnie proponuję wykorzystać białka i stopione masło jak w przepisie tutaj.
For a cake
in springform pan of a diameter of 20 cm
Ingredients:
½ cup of toasted
almonds oil
½ cup of coconut
flour
½ cup of ground
almonds
½ cup of
water from chick peas or beans (agua faba)
½ cup of brown
sugar
1 pinch
of salt
1
teaspoon of vanilla extract
1
teaspoon of baking powder
In a
bowl, sift together the coconut flour and almond
flour with one teaspoon of baking powder. If you do not have almond flour, mix ½ cup of blanched almonds with ½ cup of flour
and whizz until powder forms. The effect will be the same as if you had the almond flour.
In a bowl
of standing mixer whip the agua faba with brown sugar, vanilla and salt to obtain a very
dense and stiff foam. To the whipped
foam gradually add the flour in three parts, stirring gently. Mix in the almond oil and blend
thoroughly.
Put the
batter into a greased cake pan and bake the sponge in the preheated oven to 350
degrees F for about 30 minutes.
Check
with a skewer if the cake is done. It is done if the skewer comes out clean.
After the
cake has cooled, decorate the cake with berries: raspberries, blueberries,
blackberries, red and white currants and strawberries, whichever fruit you have on hand.
For the vegetarian version you may use regular egg whites and melted butter.