Kiedy połączymy cukinię żółtą i zieloną
w jednej zupie otrzymamy jej piękny i delikatny kolor.
To bardzo prosta zupa o bogatym smaku
warzyw, który świetnie się łączy ze świeżością smaku mięty. Zupa została
zmiksowana na gładko i podana z roladkami z cukinii żółtej i zielonej, grillowanymi,
o lekko przydymionym smaku.
Zupa akurat na lato, może być podana na
ciepło, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik. Chociaż, to już koniec lata…
pozostańmy więc może przy zupie ciepłej.
This
soup is light, healthy an packed with lots of flavor. Combination of fresh
garden vegetables with zucchini and mint is incredible. The yellow and green
zucchini used in this soup result in the soup’s beautiful hue.
The
soup has been blended and was served with green and yellow zucchini rolls that
were grilled over the grilling pan for the interesting, grilled, a little smoky
flavor.
Serve
it hot, at room temperature or as a gazpacho. Though, the summer is almost over….
Let us stick to the warm one…
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na
ok. 8 porcji
Składniki:
wywar
warzywny
8 szklanek
wody
1
marchewka
1 por
2 łodygi
selera
1 korzeń
pietruszki
1 cebula
dymka
1 ząbek
czosnku
liść
laurowy
1
gałązka tymianku
sól i
pieprz
1
cukinia zielona, starta na grubej tarce
1
cukinia żółta, starta na grubej tarce
pół szklanki
liści mięty
grillowane roladki z cukinii
1 duża cukinia zielona
1 duża cukinia żółta
sól i
pieprz
tymianek, mięta i rozdrobniony ząbek czosnku
olej lub oliwa
zupa
Warzywa
czyścimy i kroimy na kawałki. Umieszczamy warzywa w garnku, zalewamy wodą,
dodajemy liść laurowy i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy do
momentu uzyskania miękkości przez warzywa.
Z
wywaru usuwamy liść laurowy, tymianek oraz marchewkę a dodajemy cukinię startą
na grubej tarce.
Gotujemy
zupę przez około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy do zupy miętę. Zupę studzimy lekko i miksujemy blenderem.
Podczas gdy zupa się gotuje
przygotowujemy roladki:
Cukinię
kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Przekładamy do miski, solimy lekko i
posypujemy miętą, tymiankiem oraz czosnkiem, i odstawiamy na około pół godziny
by zmiękły.
Układamy
na sobie plaster cukinii żółtej i zielonej na blacie i zwijamy w ciasny rulon. Powtarzamy
czynność z pozostałymi plastrami.
Nadziewamy
roladki na patyczki bambusowe.
Grillujemy
na średnim ogniu przez 1 minutę z każdej strony.
Zupę można podawać ciepłą, w temperaturze
pokojowej lub jako chłodnik.
Wlewamy zupę do miski, na środku układamy
kilka grillowanych roladek. Posypujemy ziołami i skrapiamy olejem.
Approx.
8 servings
Ingredients:
8
cups of water
1
carrot
1
leek
2
stalks celery
1
parsley root
1
spring onion
1
clove of garlic
1
bay leaf
1
sprig of thyme
salt
and pepper
1 big green zucchini, grated on a coarse grater
1 big yellow zucchini, grated on a coarse grater
half
a cup of mint leaves
grilled
zucchini rolls
1
green zucchini
1
yellow zucchini
salt
and pepper
thyme,
mint and clove of Garlic, minced
Clean
the vegetables and cut them into pieces. Put the vegetables in the pot, pour over
the water, add the bay leaf and thyme, season with salt and pepper and cook
until the vegetables get soft.
Remove
the bay leaf, thyme and most carrots dnd add the zucchini grated on a coarse
grater.
Cook
the soup for another 10 minutes until the zucchini is tender. Take off the heat
and add the mint.
Blend
the soup with a hand held blender.
While
the soup is cooking prepare the rolls:
Cut
the zucchini on the mandolinę into thin slices. Put them into a bowl, season
with salt and lightly sprinkle with mint, thyme and Garlic. Leave the zucchini for about half an hour to soften.
Put
on a slice of green and yellow zucchini on top of the other and roll up into a
tight roll. Repeat with the remaining slices.
Secure
with bamboo sticks or toothpicks.
Grill
them on a pan, over medium heat for 1
minute on each side.
The
soup may be served warm, at room
temperature or cold.
Pour
the soup into the bowls, put two or three grilled rolls in the middle, pour
over some oil and decorate with some herbs.